Ambasadat e huaja ndërtojnë në tokat e pronarëve fiktivë

Botuar në Gazetën Telegraf, nga Ledjana SALIU më 27/01/2014

Prona e trashëguar, ngërçi i shoqërisë shqiptare. Toptanët: Ju tregojmë si grabiten pronat tona

Problemi i pronës së trashëguar është kthyer në ngërçin e shoqërisë shqiptare. Ajo është “nyja e Gordit” e shqiptarëve, për zgjidhjen e së cilës duhet të veprohet pa humbur kohë, nëse duam të jemi të integruar në Europë. Prona e trashëguar, me përjashtim të rasteve për nevoja publike, asnjëherë nuk mund të hiqet si e drejtë. Në zbatim të të drejtave themelore të njeriut, askush nuk mund të ta heqë të drejtën e pronës, qoftë shteti apo individi. Por edhe pse prona mbrohet me Kushtetutë, gjatë gjithë këtyre viteve të demokracisë është propaganduar dhe janë dhënë zgjidhje absurde nga politika shqiptare, në shkelje të plotë me Kushtetutën. Me gjithë përpjekjet e pronarëve për rimarrjen e pronave të tyre, me gjithë inkurajimet që marrin vazhdimisht nga politika, ata detyrohen të bëjnë ecejake sa në një institucion në tjetrin, sa në një gjykatë në tjetrën. I tillë është dhe realiteti i familjes Toptani

Vazhdoni leximin

Duhet të nisin hetimet për prejardhjen e pasurisë së kryekomunarëve, që janë kthyer në bejlerët e Tiranës?

Botuar në Gazetën Telegraf më 08/04/2014

Pronarë vilash, pallatesh e tokash pafund. Heshtin qeveritarë të Majtë e të Djathtë, ndërsa drejtësia nuk guxon të hetojë!

Nuk është e nevojshme që të kërkohen llogaritë bankare, pasi pasuria e kryekomunarëve që administrojnë territore rreth kryeqytetit, duket në ‘dritë të diellit’ dhe është një pasuri që do e kishin zili deri dhe sheikë të vendeve arabe. Tashmë, vila, blloqe apartamentesh, toka të shumta e të tjera pasuri, ose janë legalisht në emër të tyre, të familjarëve, ose në emër të njerëzve të tretë për maskim. Këto pasuri mund t’i gjesh fare lehtë në territore, ku komandojnë vetë këta kryekomunarë si në Komunën e Dajtit, të Farkës, Kasharit, Ndroqit etj…, por dhe në territore të tjera si në zemër të Tiranës e në bregdet. Për paradoks, shumica e tyre (për të mos thënë të gjithë), kanë në detyrën e kryekomunarit nga tre, katër apo më shumë mandate… Sipas disa publikimeve në medie e burimeve të sigurta të gazetës “Telegraf” në institucionin e Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurisë, “qoftë dhe deklarimi i tyre zyrtar për burimet e pasurisë, normalisht nuk përligjet me të ardhurat e funksionit që ata kryejnë”. Vazhdoni leximin

POSITION PAPER

A European Parliament Delegation of seven MEPs is visiting Tirana today, 28 October 2013, to take part in the 6th EU – Albania Stabilisation and Association Parliamentary Committee. The Delegation is chaired by Eduard KUKAN (EPP, SK). Fight against corruption, reforms of the judiciary and of public administration are among the main subjects up for discussion.

At this occasion, our two associations, “Pronësi me Drejtësi” and “Bregdeti” issue a Position Paper, asking the European Parliament to make the solution to the problems affecting property rights in Albania a priority and a strong precondition to the integration processes.

Here is the full text of the Position Paper: Vazhdoni leximin