Mbivendosje, tjetërsime trojesh, zhvatje pronash

Gazeta Telegraf, 30 mars 2015

Për vitin 2013-2014, numërohen mbi 800 vendime gjyqësore pronash, të anuluara nga Gjykata e Apelit në Durrës, vetëm nga Elbasani.
Gjykatat dhe Zyrat e Përmbarimit sorollatin pronarët e vërtetë
Ish-pronarët apo ndryshe pronarët e ligjshëm të Elbasanit, të cilët kanë afro 2 dekada që merren me problemin e pronave të tyre, për t’i njohur, regjistruar dhe marrë, duke trokitur në Zyrat e Përmbarimit, kanë rikthyer në Gjykatën e Shkallës së Parë, vendimet që janë cilësuar të “pambështetura në ligj” nga kolegët e tyre të Apelit. Sipas një pronari elbasanas M.K. që ka prona dhe troje pothuajse në të gjitha zonat, ku shtrihen ndërtimet sot në këtë qytet “vendimet e gjyqësorit në Shkallën e Parë, lidhur me pronat e mia, duke nisur nga periferia pranë stacionit të trenit e duke u shtrirë tek tregu fruta-perimeve e pastaj tek ish-lulishte Odesa, janë prishur nga Apeli në Durrës, janë rikthyer pasi janë quajtur si të padrejta”. Vazhdoni leximin

Legalizimet, dy mënyra për të shmangur mbivendosjet

Gazeta Shqiptare 15 Mars 2015


Nga: Ornela ManjaniProcesi i legalizimit të ndërtimeve pa leje has një “ngërç” në fazën kur kryhet përballja e vetëdeklarimit, me projektin e ndërtesës dhe koordinatat e pronës nga njëra anë, dhe me hartën që është në zyrat e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme në anën tjetër. Për të njëjtën sipërfaqe prone, në shumë raste ekzistojnë dy pronarë, ku një palë është në proces legalizimi dhe pala tjetër ka titullin e pronësisë. Për zgjidhjen e këtij “ngërçi” ALUIZNI ka dy procedura.

Vazhdoni leximin