Letër nga “Pronësi me Drejtesi”, dega SHBA

Drejtuar Artan Lames, drejtor ALUIZNI dhe Edi Ramës, Kryeminister

Kushtetuta në fuqi thotë se prona është e blerë, e dhuruar dhe e trashëguar. Asnjë nen i Kushtetutës nuk thotë se prona fitohet me konfiskim, me pushtim dhe me grabitje të pronës së ligjëshme të një pronari legjitim

Në gazetat e datës 16 dhe 17 Gusht 2016 jepet njoftimi nga Drejtori i ALUIZNI-t Artan Lame, “se po vazhdon normalisht procesin e legalizime të ndërtimeve pa leje”, “se gjatë vitit të kaluar janë bërë 40.000 legalizime”, “se kaosi ka ardhur nga sistemi i ndryshëm hartografik”, “se për të favorizuar emigrantët janë hapur sportele të veçanta për ti favorizuar ata”, “se gjatë muajit Korrik janë dhënë 5505 leje legalizimi” me ritëm kolosal, “se deri në Shtator do përfundojnë edhe 4000 legalizime të tjera”…  Vazhdoni leximin

Urdhri i Artan Lames dhe Ilirjan Muhos: Certifikata e pronësisë, gati për 10 ditë

Shënim i shoqatave: Artan Lame dhe Ilirjan Muho, drejtues institucionesh qe ne vend te dorheqjes dhe faqes se bardhe preferojne te jene zbatues te perpikte te strategjise antikombetare te trafikut te pronave te pronareve te ligjshem, pronat e te cileve jane grabitur nga diktatura

Botuar në Gazetën Shqiptare, 24 qershor 2016

Nga Ornela Manjani
Certifikata e pronësisë për ndërtimet pa leje dhe për tokën mbi të cilën është kryer ndërtimi do të jepen brenda 10 ditëve. Përmes një urdhri të firmosur nga kreu i ALUIZNI-t, Artan Lame dhe kreu i Hipotekës, Ilirjan Muho janë detajuar të gjitha veprimet që duhet të ndjekin personat që kanë ndërtuar pa leje, zyrat e legalizimeve dhe zyrat e regjistrimit të pasurive të palujtshme për mbylljen e procesit të pajisjes me tapi të pronarëve.

Udhëzim

Vazhdoni leximin

Shënim i Shoqatave

Ja nje tjeter presion ndaj Gjykates se Strasburgut dhe nderkombetareve ku Qeveria e shkel kushtetuten dhe abuzon me nocionin e interesit publik. Qeveria e Edi Rames po shpejton ta ngaterroje sa me shume anarkin e titujve te pronesise, per te justifikuar idene e gabuar se pronat i disponon Qeveria, dhe ligjet behen dhe ndryshohen ashtu si i intereson oligarkise.

Botuar në Gazetën Shekulli, 24 qershor 2016

Nga Neritan Gjergo

Familjeve që u është miratuar leja e legalizimit, do t’u jepet certifikata e pronësisë nga hipoteka, brenda 5 ditëve nga momenti i shlyerjes së detyrimeve. Kjo është saktësuar në udhëzimin e përbashkët mes kreut të ALUIZNI-t Artan Lame dhe kreut të hipotekave Ilirjan Muho. Në Udhëzim saktësohet se menjëherë sapo ALUIZNI përfundon shqyrtimin e dosjes përkatëse, ia kalon të dhënat ZRPP-së përkatëse. Më pas regjistruesi e ka detyrim të bëjë regjistrimin e objektit brenda 10 ditëve pune kalendarike. Pas kësaj, thuhet në udhëzim, ALUIZNI do të njoftojë subjektin për faturën që duhet të paguajë. Vetëm pas shlyerjes së detyrimeve do të veprohet me regjistrimin përfundimtar. Si masë paraprake, në udhëzim saktësohet se prona fillimisht do të regjistrohet me shënimin përkatës për detyrimet e subjektit. Vazhdoni leximin

Legalizimet në bregdet, procedurat për lejet

Botuar në Ballkanweb, 13 dhjetor 2015

Nga: Ornela Manjani

Mosazhurnimi i pasurive nga Zyrat e Regjistrimit të Pasurive dhe mungesa e planeve rregulluese pengojnë dhënien e lejeve të legalizimit në zonat bregdetare. Në qytetin e Sarandës, ku janë shpërndarë shumë pak leje legalizimi, pritet miratimi i masterplanit për zhvillimin e zonës, i cili duket se po mban “peng” procesin e pajisjes me leje legalizimi për ndërtimet pa leje. Ndërkohë, në zonat e mbrojtura në Sarandë është ndërtuar në 1.000 raste pa leje, dhe ndërtuesit kanë vetëdeklaruar e janë në pritje të miratimit të planit urbanistik nga ana e pushtetit vendor për të vijuar me procesin e legalizimeve. Në një intervistë për “Gazetën Shqiptare”, drejtoresha e ALUIZNI-t për Sarandën, Otida Cama, shpjegon procedurat që do të ndiqen për legalizimet në zonën bregdetare dhe zonat e mbrojtura. Vazhdoni leximin

Legalizimet, dy mënyra për të shmangur mbivendosjet

Gazeta Shqiptare 15 Mars 2015


Nga: Ornela ManjaniProcesi i legalizimit të ndërtimeve pa leje has një “ngërç” në fazën kur kryhet përballja e vetëdeklarimit, me projektin e ndërtesës dhe koordinatat e pronës nga njëra anë, dhe me hartën që është në zyrat e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme në anën tjetër. Për të njëjtën sipërfaqe prone, në shumë raste ekzistojnë dy pronarë, ku një palë është në proces legalizimi dhe pala tjetër ka titullin e pronësisë. Për zgjidhjen e këtij “ngërçi” ALUIZNI ka dy procedura.

Vazhdoni leximin

Bonot e privatizimit, lehtësi në procesin e legalizimit të pronës

Gazeta Telegraf, 11/03/2015

min e financaveQeveria ka shtyrë deri në fund të vitit 2016 vlefshmërinë e përdorimit të bonove të privatizimit, duke synuar t’u vijë në ndihmë të gjithë atyre individëve që posedojnë ende bono, për t’i përdorur ato, aty ku është parashikuar.

Ministria e Financave bëri të ditur të mërkurën se aktualisht bonot e privatizimit dhe lekët e privatizimit, sipas dispozitave ligjore dhe nënligjore në fuqi, përdoren në procesin e legalizimit të ndërtimeve informale, në llogaritjen e formulës së privatizimit në shoqëritë aksionere për punonjësit, të cilët shkëmbejnë bonot e privatizimit me aksione, në procesin e privatizimit të SME-ve.

Vazhdoni leximin

Legalizimet, pagesat me bono për çdo zonë

Gazeta Shqiptare, 09 Mars 2015 

Nga: Ornela Manjani

Bonot e privatizimit do të jenë të vlefshme deri në fund të vitit 2016. Shtyrja e afatit të vlefshmërisë është shoqëruar edhe me zgjerimin e fushave ku mund të investohen. Pagesa e truallit për ndërtimet informale, lehtësira për ish-pronarët duke likuiduar një pjesë të vlerës së këtyre objekteve në rast parablerjeje, investimet në privatizimin e objekteve shtetërore janë fushat kryesore ku mund të investohen bonot e privatizimit. Ministria e Financave ka hartuar një draft, i cili ka mbërritur për shqyrtim në Kuvend, ku parashikohet jo vetëm shtyrja e afatit por edhe fushat e zbatimit. Personat që kanë ndërtuar në tokën e shtetit ose në tokën e të tretëve janë përfituesit më të mëdhenj të shtyrjes së afatit të përdorimit të bonove.

Vazhdoni leximin

APEL PUBLIK DREJTUAR AMBASADORËVE TË BE, KE, OSBE, PËRFAQËSUESVE TË B.BOTËRORE, FMN, USAID

U botua në Gazetën Telegraf dt 28.02.2015

Zotërinj të nderuar,

Gazetat japin vazhdimisht njoftime se ALUIZNI ka bërë gati lejet e legalizimit për ndërtimet pa leje dhe se Këshilli i Ministrave, në varësi të rasteve të deklaruara, përcakton mënyrat alternative dhe procedurat për shlyerjen e vlerës së parcelës. Në kundërshtim me detyrimin moral dhe kushtetues z. Artan Lame, ka bërë disa here njoftime në TV, për mundësimin e legalizimit të ndërtimeve të paligjshme në zonat turistike. Kjo tregon se përvetësimi nga persona të tretë i tokave turistike, prej vitit 1991po vazhdon të bëhet edhe sot në emër të ligjit. Në terma praktike kjo është vazhdim i dhunimit të detyrimeve kushtetuese dhe i të drejtës së pronës sipas modelit të Katovicës. Eshtë absurde të mendohet se Qeveria ushtron forcën e shtetit për të legalizuar veprimet plotësisht antiligjore. Në analizën juridike të legjislacionit 1991-1998, për kthimin e pronave, të grabitura nga shteti i diktaturës të organizuar nga « Qendra Shqiptare e të Drejtave të Njeriut » dhe « Zyra Juridike Falas e CAFOD » në Shtator 2000, është analizuar dhe ligji “Për Zhvillimin e Zonave që kanë Përparësi Turizmin” nr.7665 datë 21.1.93. Relacioni përkatës i është dorëzuar Kryetarit të Kuvendit z. S.Gjinushi dhe për qeverinë i është dorëzuar ministrit kunder korrupsionit z.Ndre Legisi. Siç është shkruar edhe në relacionin përkatës në zonat turistike të bregdetit konstatohen veprime të kundraligjshme në dëm të pronarëve të shpronësuar nga sistemi i diktaturës, madje të dënueshme penalisht, siç janë pushtimet e territoreve të lira, të bëra nga persona juridikë a fizikë pa asnjë titull pronësie apo të drejte tjetër. Vazhdoni leximin

Legalizimi i bregdetit, pronarët: Qeveria vazhdon të grabisë pronarët e ligjshëm

Gazeta Telegraf, 22/02/2015

pallate ne bregdetALUIZNI/Lame shtyn afatet për legalizimin e apartamenteve në bregdet deri në 24 prill

Shtyrja e afatit, deri në 24 prill, për legalizimet në bregdet është një vendim “non sens” në gjykimin e pronarëve. Sipas tyre, qeveria e sotme po grabit pronat e njërës palë për t’ia dhënë një pale tjetër, duke i trajtuar ca të nënës e ca të njerkës dhe duke diskriminuar pronarët e ligjshëm.Deklarata e kreut të ALUIZNI-t, Artan Lame, se e gjithë kjo bëhet për të gjithë ata qytetarë që nuk kanë deklaruar dot me ligjin e 2009-s, i ka bërë skeptikë pronarët, se do të respektohet ndonjëherë e drejta e pronësisë në vendin tonë, duke përsëritur se çdo vendim apo ligj që është kundër Kushtetutës së vendit tonë është “nul” që nga fillimi.

Vazhdoni leximin