ZERI I KRAHINES “DUKAT-TRAGJAS E RADHIME”: GANGRENA 24 VJECARE ME PRONAT

Botuar në Gazetën Dielli, 1 mars 2015

DEKLARATË PËR SHTYP E SHOQATËS “KRAHINA JONË DUKAT, TRAGJAS RADHIMË” LIDHUR ME POZICIONIMIN E BANKES BOTERORE PER PRONAT

Tiranë, me 01.03.2015

Sipas njoftimit të AKKP, me 26 Shkurt 2015, ky institucion ka zhvilluar një takim të frytshëm pune me ekspertë ndërkombëtarë nga Banka Botërore në kuadër të programit të Qeverisë për procesin e reformimit ligjor dhe institucional.
Sipas informacionit ekspertët e Bankës Botërore u shprehën pozitivisht për hapat e ndërmarrë deri tani dhe do të kërkojnë gjetjen e një formule të re, për kompensimin e subjekteve të shpronësuar .

AKKP dhe ekspertët e B. Botërore pretendojnë se në zbatim të vendimit pilot të GJEDNJ “Manushaqe Puto/2012 ” kanë realizuar një analizë të hollësishme të legjislacionit mbi çështjen e kthimit dhe kompensimit të pronës dhe kanë evidentuar masat e nevojëshme për përfundimin e shqyrtimit administrativ për dosjet pa vendim përfundimtar (janë mbi 8000 dosje), për të realizuar kështu respektimin e të drejtës së pronësisë për subjektet e shpronësuar.

Sipas njoftimit të AKKP pronari do të shihet si partner me qeverinë për të zhvilluar projekte në të gjithë territorin. Reforma do të realizojë një proces për kthimin e pronës në mënyrë të unifikuar dhe në zbatim të planeve zhvillimore dhe strategjike të qeverisë sipas rregullave të përcaktuara dhe një proces kompensimi të bazuar në parimet kushtetuese për një shpërblim të drejtë për pronaret dhe real për buxhetin e shtetit dhe pretendohet se kjo “Reformë” pritet të përfundojë brenda muajit Prill 2015. Këto janë fjalë të bukura dhe shfrytëzim i ndërkombëtarëve për të justifikuar greminën dhe për të na bindur të pranojmë kompensimin në vend të kthimit fizik , si një lëmoshë bamirësie. Projekti është i gabuar dhe antikushtetues që në themel.

Gabimet me pronat janë gangrene 24 vjeçare e Shteti Shqiptar që ka në themel platformën e katovicës të realizuar nga kryeministrat e periudhës 1991-2014.

Vazhdoni leximin

AKKP mban një takim pune me ekspertët e Bankës Botërore

Shoqatat “Pronësi me Drejtësi” dhe “Bregdeti” përsërisin me forcë në drejtim të Qeverisë/AKKP-së dhe organizmave ndërkombëtarë se zgjidhja kalon përmes respektimit të neneve 41 dhe 181 të Kushtetutës.Kjo do të thotë:

  •  kthimi fizik ka përparësi mbi çdo lloj kompensimi
  •  realizimi i të drejtës së pronësisë të subjekteve të shpronësuara ka prioritet para çdo lloj legalizimi.

 

——————————————————————————————————————-

Informacion botuar në sitin internet të AKKP-së, 26 shkurt 2015

Sot pranë AKKP-së u zhvillua një takim i frytshëm pune me ekspertë ndërkombëtarë nga Banka Botërore në kuadër të programit të Qeverisë për procesin e reformimit ligjor dhe institucional.

Pjesë e rëndësishme e kësaj reforme dhe ligjit te ri është gjetja e një formule të re, realiste dhe efikase për kompensimin e subjekteve të shpronësuar , temë e cila u diskutua gjerësisht sot me ekspertët nga Banka Botërore.

Vazhdoni leximin

RRETHI VICIOZ I ÇËSHTJES SË PRONËS

Botuar në Gazetën SHQIP nga Arjola Tola, më 7 prill 2014

Shtyrja për një vit e afatit nga Gjykata e Strasburgut për mospranimin e ankesave të reja për cenimin e së drejtës së pronës, kundër institucioneve shqiptare, është njëkohësisht lajm i mirë dhe i keq, me gjithë deklarimet kontradiktore lidhur me këtë.

Kjo shtyrje e afatit rikonfirmon edhe njëherë se situata me pronat ka mbetur kaotike dhe, përpjekjet e deritanishme për ta zgjidhur atë kanë dështuar. Ajo rikonfirmon atë çfarë në mënyrë permanente, nga viti 2005 thonë progres-raportet e BE-së për pronat. Gjithashtu rikonfirmon atë me të cilën përballet çdo shqiptar, të cilit i është dashur të merret qoftë edhe njëherë të vetme me çështje pronësie. Ndërkohë, fakti që kjo vjen përsëri në vitin 2014 nga një institucion i këtij niveli, e bën këtë një lajm të keq. Vazhdoni leximin

Banka Botërore dhe politikanë shqiptarë vjedhin me profesionalizëm pronat e bregdetit jugor

Shkrim nga Pilo Andoni, botuar në Gazetën Telegraf, 8 tetor 2013

kliko për të lexuar artikullin e plotë

kliko për të lexuar artikullin e plotë

Bregdeti këmbëngul ndaj Bankës Botërore

The World Bank & Inspection Panel's headquarte...Pas një përgjigje të sipërfaqshme dhe të papranueshme ndaj letrës dërguar më 28 shtator, Bregdeti i shkruan përsëri Bankës boterore. Shoqata shpreh keqardhje duke e konsideruar përgjigjen si një rast të humbur për të reflektuar mbi gabimet dhe keq-orientimet e evidentuara në raportin e Bankës botërore mbi pronat të prillit 2012. Vazhdoni leximin

Bregdeti reiterates its demands to the World Bank

The World Bank & Inspection Panel's headquarte...After receiving a superficial and unsatisfying reply to its letter of September 28, Bregdeti wrote back to express its regret for such a missed opportunity to reflect on the errors and wrong orientations contained in the Issue Brief “Governance in the Protection of Immovable Property Rights in Albania: A Continuing Challenge”, second edition, April 2012, whose recommendations are in conflict with the Albanian Constitution, articles 41 and 181, and fundamental rights, namely the property rights. Vazhdoni leximin

Bregdeti disagrees with the World Bank Issue Brief on Property Rights Management in Albania

In April 2012 the World Bank published an Issue Brief “Governance in the Protection of Immovable Property Rights in Albania: A Continuing Challenge“. Bregdeti Association points out that the World Bank’s recommendations violate Articles 181 and 41 of the Albanian Constitution of 1998. In an effort to attract the attention of the higher World Bank authorities with respect to the errors and contradictions of the report, Bregdeti wrote on September 28 to the World Bank Director, Dr. Jim Yong Kim. Vazhdoni leximin

Bregdeti kundërshton konkluzionet e raportit të Bankës Botërore mbi Pronat

Në prill 2012 Banka Botërore publikoi një raport “Qeverisja në mbrojtjen e të drejtave mbi pronën e paluajtshme: një sfide e vazhdueshme” (majtas, publications and reports). Shoqata Bregdeti denoncon rekomandimet e raportit që shkelin nenet 181 dhe 41 të Kushtetutës së Shqipërisë të 1998. Përmes një letre që i dërgoi më 28 shtator drejtorit të Bankës Botërore, Dr. Jim Yong Kim, Bregdeti i tërheq vemendjen instancave drejtuese të Bankës mbi gabimet dhe kontradiktat e raportit të Bankës Botërore. Vazhdoni leximin