SHTYPI, LETRA

Dokumentat janë klasifikuar kronologjikisht, sipas viteve.
Documents are classified chronologically on a yearly basis.

sq = Shqip/Albanian
en = Anglisht/English

2016

 1. (sq) Letër Gjykatës Kushtetuese 201608-leter-gjk-nga-pronesimedrejtesi
 2. (sq) Shtojcë: Përmbledhje e Kufizimeve të imponuara nga Ligji i Ri mbi Pronat 201608-permbledhje-e-kufizimeve-te-imponuara-nga-ligji-i-ri-mbi-te-drejtat-e-pronareve
 3. (sq) Shtojcë: Konstatime mbi dy opinionet e mëparshme të Komisionit të Venecias 201608-konstatime-mbi-dy-opinionet-e-komisionit-te-venecias
 4. (en) Letër Presidentit të Komisionit të Venecias 201608-letter-president-venicecommission-from-defendingproperty
 5. (en) Letër Departamentit të Ekzekutimit të Gjykimeve 201608-letter-defendingproperty-to-coe-dept-execution-judgments
 6. (en) 201604-letter-to-obama-from-defendingproperty-us-branch
 7. (en) Përgjigje e Ambasadores së BE, R. Vlahutin, 24 qershor 2016
 8. (en) Leter Pronësi me Drejtësi për Këshillin e Ministrave të Këshillit të Europës (aplikim sipas nenit 9 të Rregullores së KM) 20160601 Submission pursuant Art 9 (2) of the Rules of the Committee of Ministers of the Council of Europe_DefendingProperty
 9. (sq) 2016 04 18 Krahina Jonë_Leter publike zEdiRama
 10. (sq)Kërkesë përpara Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërise 2016 03 29 Kerkesa ne GJK

2015

 1. (sq)20150228 ApelPublikKomunitetitNderkombtarBregdeti
 2. (en)20151020 Submission art 9-2 Rules CM_Albania_execution of Puto and Driza group of cases

2013

 1. (sq) 20131222 Leter publike zotërinjve E.Rama, I.Meta, L.Basha
 2. (sq) 20131213 Letër kryeministrit dhe 5 Ambasadorve
 3. (en) 20131127reply S.Füle
 4. (sq) 20131120 Bregdeti kryeministrit Rama
 5. (sq) 20131119 Pronesi me Drejtësi kryeministrit Rama
 6. (sq) 20130608_Replikë me zonjën Lovovsky
 7. (en) 20130605_reply Lvovsky to open letters_shqip
 8. (sq) 20130601_Gëzim Boçari opinion
 9. (sq) 20130529_Reagim Bregdeti ndaj pergjigjes Bankës Botërore
 10. (sq) 20130525_Deklarate shtypi_reagim SHPD ndaj pergjigjes Bankës Botërore
 11. (en) 20130522_US State Dept reply
 12. (en) 20130521 World Bank/Lovovsky reply
 13. (en) 20130515 reply to Mayer_Council of Europe DGHR
 14. (en) 20130515 reply to Opacic_Europarl
 15. (en) 20130503_reply Venice Commission
 16. (sq) 20130501 Apel 54 personaliteteve
 17. (en) 20130429 Reply European Parliament
 18. (en) 20130424 Council of Europe Reply(1)
 19. (en) 20130424 Council of Europe Reply(2)
 20. (en) 20130325 Associations Appeal to Fule
 21. (en) 20130325 DraftLaw_on_Property(Eng)
 22. (sq) 20130325 DraftLaw_on_Property(Alb)
 23. (en) 20130123 WB Tirana replies to Bregdeti

2012

 1. (en) 20121221 Bregdeti appeals to WB Directors
 2. (sq) 20121218 Bregdeti i shkruan OSBE
 3. (en) 20121218 Bregdeti writes to OSCE
 4. (sq) 20121112 Pa kthim te prones nuk ka shtet ligjor nuk ka integrim
 5. (sq) 20121105 Lirak Bejko Homazh
 6. (sq) 20121031 Bregdeti informon Ambasadorin e OSBE
 7. (en) 20121024_EN Reagim ndaj përgjigjes së Bankës Botërore (anglisht)
 8. (sq) 20121023 APEL POLITIKANEVE
 9. (en) 20121015_EN World Bank’s Reply 
 10. (sq) 20120928_AL  Letër e Bregdetit dërguar drejtorit të Bankës Botërore
 11. (en) 20120928_EN Bregdeti writes to the World Bank Director
 12. (sq) 20120905 Trupit Diplomatik
 13. (sq) 20120823 Apel publik per Pronat
 14. (sq) 20120811 Bregdeti mbi strategjine e Qeverise per Pronat
 15. (sq) 20120802 Kerkese per debat publik me krytarin e AKKP Çefa
 16. (sq) 20120721 Strategjia e Qeverise per Pronat
 17. (sq) 20120604 Cfare pret populli nga takimi Berisha-Rama per Presidentin
 18. (sq) 20120331 Zgjidhja e prones – kusht per integrim ne BE
 19. (sq) 20120321 Projektligjet e fundit – hapa prapa
 20. (sq) 20120306 Apel Deputeteve dhe Ambasadoreve
 21. (sq) 20120304 Avokati Popullit Raporti per Pronat
 22. (en) 20120220 ANSWER FULE
 23. (sq) 20120115 Apel znj Ashton_shqip
 24. (en) 20120115 Apeal Ms Ashton_en

2011

 1. (sq) 20111222 Leter Ettore Sequi Ambasador BE
 2. (en) 20111110 Bregdeti denounces World Bank Report
 3. (en) 20111010 This is what is happening in Albania with the Property Issue
 4. (en) 20110910 World Bank Article
 5. (sq) 20110910 Banka Boterore Shkrim
 6. (sq) 20110807 Agim Toro – Kompensimi shkon 700 vjet
 7. (sq) 20110620 Intervista e Elvis Cefes – Kompensimi ne natyre
 8. (en) 20110521 International Crisis Group
 9. (sq) 20110218 Greqizimi i Shqiperise se Jugut
 10. (sq) 20110208 Pa pronën tek i zoti nuk ka demokraci funksionale
 11. (sq) 20110121 Kerkese publike zSali Berisha

2010

 1. (sq) 20101217 Debat publik me zÇefa drejtor AKKP
 2. (sq) 20101008 Promemorje drejtuar Institucioneve drejtuese te Vendit
 3. (en) 20101003 Letter to European Council
 4. (sq) 20100918 Leter Deputeteve te PDU
 5. (sq) 20100908 Si e deshirojme Ambasadorin e BE
 6. (sq) 20100825 Rrapo Danushi – Pergjigje Kryeministrit
 7. (sq) 20100715 Leter informuese per situaten e pronave – Amb dhe shtypit
 8. (en) 20100620 Group of European Peoples Party
 9. (en) 20100526 US Ambassador answer
 10. (en) 20100524 BREGDETI – FULE
 11. (en) 20100420 Bregdeti – US Ambassador

Më të vjetra / Older

 1. (sq) Leter publike Keshillit Europe
 2. (sq) 20000907 Analize ligjet pronat Pirro Totozani
 3. (en) 20000907 Analysis Property Legislation Pirro Totozani
 4. (sq) 19990916 Peticion i akademikëve per respektimin e te drejtes se pronesise

Shihni KERKESAT tona
Have a look at our DEMANDS

Reklama

Postimet Më të Fundit

Strasburgu pohon ‘qasjen e papërshtatshme’ të qeverisë shqiptare me pronat Nga Gazeta Telegraf – 31 Gusht, 2018

Aleksandra Bogdani                                                                                                            Vladimir Karaj 

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut thotë se kërkesat zyrtare dhe “qasjet e papërshtatshme” të qeverisë shqiptare u përballën me refuzim të plotë dhe se nuk mund të kishte “marrëveshje” mes presidentit të saj dhe Shqipërisë, pasi çështjet trajtohen vetëm në rrugë gjyqësore.

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut deklaroi se qeveria shqiptare ishte përpjekur përmes “qasjeve të papërshtatshme” dhe takimeve zyrtare në vitin 2014 që të siguronte një shtyrje të shqyrtimit për dhjetëra çështje të depozituara në Strasburg për kthimin dhe kompensimin e pronave-fatura e të cilave kërcënonte me falimentim financat e shtetit shqiptar. Një zëdhënës i Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut i tha BIRN se të dyja lëvizjet e qeverisë shqiptare u përballën me “refuzimin e plotë” si nga gjyqtari Ledi Bianku, ashtu edhe nga autoritetet më të larta të Gjykatës së Strasburgut, të cilët u takuan asokohe me një delegacion zyrtar shqiptar. “Në vitin 2014, një zyrtar i afërt me qeverinë (zoti Denar Biba) kontaktoi zotin Ledi Bianku, gjyqtar i Shqipërisë, duke i kërkuar që Gjykata të shtyjë shqyrtimin e çështjeve që lidhen me kthimin e pronave. Gjyqtari Bianku i tregoi këtij personi se një qasje e tillë ishte e papërshtatshme dhe informoi menjëherë Presidentin në atë kohë të Gjykatës, Dean Spealmann,” tha zëdhënësi i Gjykatës së Strasburgut në një përgjigje me shkrim ndaj pyetjeve të BIRN. Ai shtoi se për rastin në fjalë ishte njoftuar edhe presidenti aktual i Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, Guido Raimondi, sapo ky i fundit kishte marrë detyrën. Përmes këtij reagimi, Gjykata e Strasburgut konfirmon takimin mes Denar Bibës, asokohe kryetar i Komisionit të Prokurimit Publik dhe sot nënkryetar i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve dhe gjyqtarit Ledi Bianku dhe i referohet atij si “qasje e papërshtatshme”. Një audio-përgjim i pjesshëm i bisedës ku dëgjohet vetëm Biba u publikua të martën nga Exit.al, ku ky i fundit dëgjohet t’i përcjellë gjyqtarit Bianku një mesazh nga sekretari i Përgjithshëm i Kryeministrisë, Ëngjëll Agaçi që “t’u gjendet në këtë histori [shtyrjen e çështjeve]”. Në audio-përgjim, Biba dëgjohet gjithashtu të thotë: “A të ndalon më ky tren në stacion? Të ngelesh pa punë dhe ç’të vajti sakrifica! Njeriu bën kompromise në jetë”. Publikimi i audios u pasua nga deklarata të ashpra të partive opozitare, PD dhe LSI, të cilat e akuzuan kryeministrin Edi Rama se kishte ushtruar shantazh ndaj një gjyqtari të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe se kishte tentuar të ndikonte mbi një vendim të kësaj gjykate. Përmes një reagimi të kryetarit të Komisionit të Ligjeve, Ulsi Manja, mazhoranca e zhvlerësoi episodin si një “takim mes miqsh” dhe e krahasoi denoncimin me çështjen e “Babales”. Edhe protagonisti i audios, Denar Biba e prezanton ngjarjen si një takim me njërin prej miqve të tij më të mirë, ndërsa refuzon në mënyrë kategorike që të ketë ushtruar shantazh ndaj Biankut apo që t’i jetë bërë e ditur prej këtij të fundit se “ishte një kontakt i papërshtatshëm”. Ai këmbëngul se biseda është spërdredhur në mënyrë malinje dhe se qëllimi i tij i vetëm ishte të merrte këshilla nga ish-pedagogu i tij për zgjidhjen më të mirë të çështjes-e cila ishte zyrtare dhe aspak e fshehtë. “Në Strasburg kam takuar Ledi Biankun, është një nga miqtë e mi më të mirë, e kam pasur si guru në jetë. I kam treguar qëllimin e vizitës, i kam thënë që jemi këtu për të kërkuar shtyrjen,”tha Biba në një bisedë telefonike për BIRN. Biba i tha BIRN se në Strasburg kishte shkuar si ekspert i të drejtës kushtetuese së bashku me delegacionin që kryesohej nga zv.kryeministri i atëhershëm, Niko Peleshi. Ai pranoi megjithatë se nuk kishte qenë i pranishëm në takimin zyrtar që delegacioni zhvilloi në të njëjtën ditë me presidentin e Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, Dean Spealmann. I pyetur nëse takimin me gjyqtarin Bianku po bëhej me porosi të sekretarit të Përgjithshëm të kryeministrit Rama, Ëngjëll Agaçi, Biba u përgjigj se nuk e kujton kontekstin e përmendjes së Agaçit, ndërsa shton se “sekretari i Përgjithshëm më ka thënë që për shkak të ekspertizës duhet të jesh pjesë e ekipit”. Ai e quan gjithashtu spekulim atë pjesë të bisedës që flet për “trenin” apo “kompromiset në jetë”. “Metafora e trenit është për mua. Shoku im, Ledi Bianku me pyeti, pasi kishte pritshmëri për studentin e tij, më thotë po t’i pse vajte te Komisioni i Prokurimit Publik. Dhe i tregova historinë. Nuk është qejf të mbetesh pa punë. I thashë që më tha një miku im një herë të vjen treni në stacion,” shtoi Biba. “Si mund të shantazhohet një gjyqtar i Strasburgut,” pyet më tej ai. “Për shkak të rrethanave që i krijon gjykata, ai është i pa shantazhueshëm. I bëhet shantazh një njeriu të shantazhueshëm (jo atij). Është naive fare,” shtoi më tej Biba, duke kërkuar publikimin e plotë të bisedës. Gjyqtari i Shqipërisë në Strasburg, Ledio Bianku refuzoi të bënte komente mbi ngjarjen. Edhe zyra e shtypit e kryeministrit Edi Rama nuk iu përgjigj pyetjeve të BIRN.

Refuzimi i Strasburgut

Takimi mes Denar Bibës dhe Ledio Biankut u zhvillua në kohën kur qeveria e kryesuar nga Rama tentoi të merrte një shtyrje të dytë të shqyrtimit të çështjeve të pronave të aplikantëve shqiptarë në Gjykatën e Strasburgut. Kjo perspektivë ishte hapur me çështjen pilot “Manushaqe Puto vs.Albania” në korrik të vitit 2012, ku Gjykata kishte vendosur të shtynte për një periudhë kohore çështjet e ngjashme, duke i lënë si detyrë qeverisë shqiptare përmirësimin e masave për kthimin e pronës në nivel kombëtar. Ndërkohë që qeveria shqiptare dështoi të prezantonte një plan për zgjidhjen e çështjes së pronës deri në përfundim të afatit 18 mujor, kabineti i kryesuar nga Rama synoi të merrte një shtyrje të dytë jo më në sallën e gjyqit, por përmes takimeve të emisarëve politikë me autoritetet drejtuese të Gjykatës së Strasburgut. Një kërkesë e tillë, sipas zëdhënësit të Gjykatës u përball me “refuzim të plotë” gjatë takimit zyrtar mes delegacionit të drejtuar nga Peleshi dhe Presidentit Spealmann në qershor 2014 -duke u cilësuar në kundërshtim me rregullat proceduriale. “Veçanërisht, çdo vendim i tillë është kompetencën e Dhomës përpara së cilës çështjet ishin në pritje dhe nuk mund të merret nga presidenti i Gjykatës. Për më tepër, një kërkesë e tillë mundet të shqyrtohet vetëm në përputhje me rregullat normale proceduriale,” tha zëdhënësi i Gjykatës së Strasburgut. “Nuk ka pasur pra, dhe as nuk mund të kishte një “marrëveshje” mes Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe Shqipërisë në lidhje me shtyrjen e mundshme të çështjeve në fjalë,” shtoi zëdhënësi. “Marrëveshja me Gjykatën e Strasburgut” u përmend me eufori nga kryeministri Edi Rama në një fjalim në parlament në vitin 2016, kur Dhoma përkatëse e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut vendosi pro shtyrjes së shqyrtimit të çështjeve të pronës-ndërkohë që qeveria shqiptare miratoi një ligj për kompensimin e pronarëve, i cili u kundërshtua nga këta të fundit. “Megjithatë, kjo shtyrje nuk ka lidhje me ngjarjet e vitit 2014. Gjyqtari Bianku nuk mori pjesë në këtë vendim, pasi ai ishte tërhequr nga këto raste,” tha zëdhënësi i Gjykatës së Strasburgut, i cili përforcoi mesazhin se të gjitha vendimet e Gjykatës merren nga formacionet gjyqësore dhe në përputhje me procedurat e përcaktuara në Rregulloren e Gjykatës. (BIRN) 

 1. Pronat te nisin nga origjina Nga Prof. dr. Agim Binaj Lini një Përgjigje
 2. Buxheti 15 miliardë lekë për pronarët, ja 5 mijë përfituesit në të gjithë vendin Lini një Përgjigje
 3. Ligji i ri: Legalizimet, pronat dhe hipotekat, një drejtori Publikuar më 31.07.2018 30 Përgjigje
 4. Prona e pronarëve, detyrim kushtetues i pushtetarëve Lini një Përgjigje
 5. Ligji 133/2015 mashtron pronarët e vërtetë Lini një Përgjigje
 6. Turizmi vazhdon të sabotohet Lini një Përgjigje
 7. Gezim Boçari – Vendimet e Strasburgut për pronat të zhdëmtohen nga zyrtartët e gjyqatrët Lini një Përgjigje
 8. Prof, Dr. Gezim Boçari – Vetingu të fillojë nga ligjet antipronar. Kërkesë publike për gazetarët Lini një Përgjigje
 9. gazeta Shekulli 23 Qershor 2018 Pronat, si do të bëhet vlerësimi dhe kompensimi me ligjin e ri Lini një Përgjigje