KËRKESAT

Kërkesa jonë kryesore është zbatimi i neneve 181 dhe 41 të Kushtetutës dhe kthimi i pronave të konfiskuara gjatë regjimit komunist pronarëve të ligjshëm.

Kërkesat tona për qeverinë shqiptare dhe organizmat ndërkombëtarë pasqyrohen në dokumentat e mëposhtme:

 1. Kërkesë drejtuar politikanëve dhe Parlamentit: Projektligj propozuar nga shoqatat “Pronësi me drejtësi” dhe “Bregdeti” për një zgjidhje përfundimtare të problemit të të drejtave pronësore në Shqipëri, konform kërkesës së neneve 181 dhe 41 të Kushtetutës. Lexo projektligjin dhe shpjegimet
 2. Kërkesë drejtuar Qeverisë: Peticion drejtuar kryeministrit, z. Edi Rama, “KTHIM I PRONËS PRONARËVE TË LIGJSHËM, TANI!” Ndihmo duke nënshkruar Peticionin
 3. Kërkesë drejtuar Bashkimit Evropjan: Ftesë që të kushtëzojë çdo bashkëpunim me Qeverinë shqiptare me respektimin e neneve 181 dhe 41 të kushtetutës, dmth. respektim të të drejtave të pronësisë të pronarëve të ligjshëm. Lexo letrën drejtuar komisjonerit S. Füle më 25 mars 2013
 4. Kërkesë – pozicionim i shoqatave drejtuar Gjykatës Europjanë të të Drejtave Njerzore në kuadrin e monitorimit të moszbatimit të vendimeve të Strasburgut nga Qeveritë shqiptare. Lexo këtu letrën anglisht
 5. Pozicionim i shoqatave drejtuar Këshillit të Europës. Lexo “Position paper” anglisht

Më poshtë paraqesim një përmbledhje të disa prej kërkesave kryesore, urgjente, drejtuar autoriteteve shtetërore shqiptare si dhe çdo organizmi tjetër, kombëtar e ndërkombëtar të implikuar në çështjen e pronave:

 • Zbatim i nenit 181 të Kushtetutës, i cili, në përputhje me nenin 41, iu njeh të drejtën e pronësisë pronarëve të ligjshëm të shpronësuar padrejtësisht nga regjimi komunist dhe i kërkon Parlamentit, brenda 3 vitesh nga hyrja në fuqi e Kushtetutës (dmth deri në tetor 2001!) të adoptojë legjislacionin për kthimin e pronave të konfiskuara! Kthimi i pronave është urgjent dhe duhet bërë TANI dhe jo ndoshta në 2020…. siç e servir Qeveria në “strategjinë” e saj
 • Respektim i të njejtave standarte për kthimin i pronës në të gjithë vendin: pronarët e ligjshëm në Tiranë, Bregdet dhe në qendrat kryesore gëzojnë të njejtat të drejta si pronarët e ligjshëm në malësi apo në fshat
 • Stop korrupsionit me pronat e pronarëve të ligjshem ! Stop vrasjeve e gjakmarrjeve për prona që janë pasojë direkte e moszbatimit të detyrimeve kushtetuese për kthimin e pronave të konfiskuara nga regjimi komunist pronarëve të ligjshëm
 • Kthimi i pronave ka perparesi mbi çdo lloj legalizimi
 • Kthimi fizik i pronës ka përparësi mbi  kompensimet
 • Kompensimi financiar (në pamundësi kthimi) bëhet sipas vlerës së tregut
 • Krijoni kapacitete të përshtatshme institucionale për të zgjidhur kthimin e pronës
 • Përmbushni kërkesat e Gjykatës Evropjane të Drejtave të Njeriut (vendimi pilot i korrikut 2012). Përmbushni kushtet për integrim Evropian (2 nga kushtet lidhen me zgjidhjen e kthimit të pronave) !

Strategjitë qeveritare që nuk marrin parasysh e nuk zgjidhin këto kërkesa elementare po të rëndësishme, nuk kanë për qëllim zgjidhjen e këtij problemi 20 vjeçar por kërkojnë justifikimin dhe “legalizimin” e grabitjeve dhe të korrupsionit me pronat.

Kërkesat e pronarëve të ligjshëm i referohen pronave të cilat u konfiskuan nga regjimi komunist pas 1945. Njohja e të drejtës së pronësisë për pronarët e ligjshëm rrjedh nga angazhimet ndërkombëtare të shtetit të ri demokratik shqiptar dhe është bërë që në fillim të viteve ’90 (ligji 7698 i 1993 amenduar nga ligji 9235 i 2004 dhe Kushtetuta e re e 1998). Megjithatë, në pamundësi për të rimarrë posedimin fizik të pronës, e drejta e pronësisë ka mbetur fjalë boshe për shumë pronarë të ligjshëm. Faktikisht, abuzime të rënda janë bërë dhe vazhdojnë të bëhen me pronat e tyre, kryesisht ato që gjinden në vende turistike dhe qendra të rëndësishme ekonomike. Këto abuzime bëhen me mbështetjen e përfaqësuesve të shtetit të cilët, rregullisht, e kanë trajtuar këtë problem si mjet pasurimi personal.

Korrupsioni me pronat shkakton plagë të rënda sociale: mbi 6’000 vrasje/gjakmarrje raportohen si pasojë direkte e tij. E drejta e pronës private është një nga themelet e shtetit demokratik. Sa kohë që nuk zgjidhet drejt ky problem, sa kohë që nuk eliminohet një herë e përgjithmonë korrupsioni në trajtimin e të drejtave të pronësisë, Shqipëria nuk mund të hyjë në rrugën e mirëfilltë të demokracisë, në të cilën populli shqiptar shpreson të hyjë.

Mbrojtja e të drejtave të pronarëve legjitimë është mbrojtje e identitetit shqiptar, është luftë kundër korrupsionit, është përpjekje drejt vendosjes së drejtësisë dhe integrimit europian.

Më shumë informacion:

Reklama

Postimet Më të Fundit

Apel politikës për çështjen e pronave

Për shqiptarët patriotë, për Presidentin e Republikës, Kryeministrin dhe kryetarin e opozitës, për zgjidhjen e pasojave 29 vjeçare të mafies së pronave.

Unë Nuro Kulluri, jam pronar autokton në fshatin Dukat, të rrethit të Vlorës dhe kërkoj të sensibilizoj drejtuesit e politikës shqiptare, se janë ata që po mbajnë peng zhvillimet demokratike në Shqipëri. Kërkoj përsëri, mbështetjen e të gjithë ambasadorëve veçanërisht ambasadorit të BE z. Luigi Soreca, të opinionit publik dhe të gjithëshqiptarëve, që nuk e pëlqejnë jetën e tyre me para të pista, që nuk ju ka vdekur ndershmëria dhe patriotizmi dhe kanë guximin të kërkojnë korrigjimin e krimeve të postkomunistit. Eshte fjala për kthimin tek i zoti të pronës së trashëguar. Ky veprim rregullon problemin më shqetësues, që kemi ne si popull i dhunuar nga grupet e mafies kriminale që kanë kapur nga gryka politikën shqiptare pas vitit 1991 dhe “në emër të ligjit” po përvetëson pronat tona të trashëguara. Prona tek i zoti embyll burimin e korrupsionit pushtetar.

Unë nuk jam ekspert i fushës por me këtë shkrim, denoncoj vjedhjen e pronës së fisit dhe të familjes time. Kjo shkelje ligjore është e ngjashme me vjedhjet e tjera të bregdetit turistik nga Shkodra në Sarandë por dhe të pronave në zona të tjera me vlera ekonomike. Denoncoj politikanët e periudhës së pluralizmit, që duke zbatuar porositë e Ramiz Alisë në 1989,  duke abuzuar me termin demokraci, kanë realizuar një krim me pasoja kombëtare.

Pronat  e trashëguara  te fiseve të Dukatit  janë te  ligjëruara dhe janë respektuar nga të gjitha sistemet që kanë administruar Shqiperine përshi dhe pushtuesit osmanë dhe deri në 1947. Kam kërkuar e kërkoj pronat tona të fisit tim Kulluri dhe Peçuli. Fisi im e fakton në vazhdimësi historinë e pronës që fillon me emrin e Kori Peçuli para 550 vjetësh. Edhe sot vendi ku ndodhet antena në Karaburun, quhet “Maja e Korit” ose “Maja e Flamurit”.

Në organizimin e asaj kohe këto kanë qenë prona të përbashkëta dhe janë të regjistruara nënsistemin turk,ne vitin 1473 nga Kori që ishte i pari i fisit regjistrim i bërë edhe për 39 fise të tjera. Këto dokumente të mesjetës, tregojnë autoktoninë dhe vazhdimësinë pronës tonë dhe janë pasqyruar në gazetën Telegraf date 19 Dhjetor 2018.

Ju si drejtues të politikës, keni më shumë informacion se vjedhja e pronës është një situatë e përgjithshme por unë njoh mirë pronën e familjes time dhe të fshatit tim të Dukatit dhe veç familjes time ju sjell edhe një shembull tjetër. Fisi Bodoj dhe Velaj, e kanë dokumentuar me dokumente të rregullta të para 1944 pronën, në vendin  Shën Vasil, por 320 hektarë të pronës  tyre është grabitur  me dokumente false. Pronarët e ligjshëm duhet të zhvillojnë gjyqe pas gjyqesh duke shpenzuar para, kohë dhe mundim që të marrin pronën e tyre të trashëguar. Ku është dhe kush është Shteti?

Përfaqësuesit e BE e kanë të qartë se nëse dora tyre rri akoma e fshehur, gjendja në Shqipëri do bëhet edhe më e rëndë, sepse detyrimi i shtetit për të dalluar pronat e shtetit me pronat e pronarëve që duhet të kishte nisur që në 1991, akoma nuk po bëhet. Kjo hapësirë kohe lejon anarkinë dhe  transferimin e paligjshëm të pronave, shtimin e ndërtimeve pa leje, legalizimit te tyre dhe kjo është pastrim parash, që e përmendi Kryetare e LSI, por nuk sqaroi se ky është shkaku që shton rastet e  konfliktit ndërmjet shtetasve.

Sot është mundësia të bashkojmë çdo mendim pozitiv  për të kërkuar pronat tona të trashëguara me të gjitha rrugët e mundshme. Nuk kam dijeni se çfarë kërkonin shqiptarët në protestën e organizuar para Shtëpisë së Bardhë, nuk di nëse politika e Xhorxh Soros, për të cilin bëhen shumë komente,  e mbron të drejtën e pronës respekton apo e mohon të drejtën e qytetarëve për pronën e trashëguar, por jam shumë i sigurt se nëse shqiptarët e Amerikës, në mënyrë individuale apo me grupe,  do të sqarojnë drejtorinë përkatëse të Departamentit Amerikan të Shtetit, për anarkinë postkomuniste me pronat, kam besim të plotë se problemi zgjidhet. SHBA,duke kërkuar zbatimin e parimeve bazë të kapitalizmit dhe të shtetit të së drejtës, do distancohet nga përvetësimi i pronave tona në emër të ligjit dhe do kërkojë, në plan të parë pronën sipas Kushtetutës dhe origjinës dhe ky do të jetë faktori përcaktues që do ta kthejë politikën shqiptare nga anarkia institucionale në drejtimin e duhur të demokracisë.

Ju bëj këtë Apel publik, që si drejtues të Shtetit, ti jepni fund platformës së Ramiz Alisë me kartën e lodhjes dhe të kalimit të kohës. Kësaj situate ju mund ti jepni zgjidhje me marrëveshje me një paragraf, thelbi i të cilit të jetë:”Detyrim prioritar i Qeverisë është të zbatojë nenin 181 të Kushtetutës. Qeveria ka detyrë ti kthejë trungut të çdo pronari të drejtën e posedimit të mohuar  për pasurinë e grabitur. Kompensimi aplikohet për pronat që pas 1044 janë tjetërsuar për nevoja publike me çmimin e përcaktuar nga GJEDNJ  me vendimet e vitit 2016.

Të gjitha aktet që bien ndesh  me këto kërkesa konsiderohen absolutisht të pavlefshme dhe të paqena” Nëse kjo marrëveshje të nënshkruhet nga Presidenti, Kryeministri, Kryetari i Opozitës, dhe Ambasadori i BE, ju keni kryer detyrën para popullit. Pas kësaj kriza politike do shuhet, konkurrenca midis forcave politike do zhvillohen për platformat ekonomiko sociale të secilës Parti.

Me  respekt

NURO  KULLURI

Pronar autokton nga fshati Dukati i Vlorës

 1. Nga Kreshnik Spahiu/ 20 fakte juridike, pse turizmi 30 vjet u “dhie nga Koka” dhe jo nga Kokëdhima! Lini një Përgjigje
 2. Strasburgu pohon ‘qasjen e papërshtatshme’ të qeverisë shqiptare me pronat Nga Gazeta Telegraf – 31 Gusht, 2018 Lini një Përgjigje
 3. Pronat te nisin nga origjina Nga Prof. dr. Agim Binaj Lini një Përgjigje
 4. Buxheti 15 miliardë lekë për pronarët, ja 5 mijë përfituesit në të gjithë vendin Lini një Përgjigje
 5. Ligji i ri: Legalizimet, pronat dhe hipotekat, një drejtori Publikuar më 31.07.2018 37 Përgjigje
 6. Prona e pronarëve, detyrim kushtetues i pushtetarëve Lini një Përgjigje
 7. Ligji 133/2015 mashtron pronarët e vërtetë Lini një Përgjigje
 8. Turizmi vazhdon të sabotohet Lini një Përgjigje
 9. Gezim Boçari – Vendimet e Strasburgut për pronat të zhdëmtohen nga zyrtartët e gjyqatrët Lini një Përgjigje