VIZION

—>ENGLISH

Kthimi i pronave pronarëve të ligjshëm përbën shkëputje nga e kaluara komuniste dhe i hap rrugën integrimit evropjan të Shqipërisë. E drejta e pronësisë është e drejtë themelore. Respektimi i saj është një nga angazhimet kryesore të shtetit shqiptar demokratik të pas ’90. E drejta për kthimin e pronave të konfiskuara nga regjimi komunist njihet nga nenet 181 dhe 41 të Kushtetutës. Vizioni ynë është që ky premtim të bëhet më në fund REALITET !

Për të realizuar këtë vizion ne kemi ndërmarrë me dhjetra nisma këto 20 vitet e fundit. Aktivitetet më të fundit janë këto:

 1. Projektligj propozuar nga shoqatat “Pronësi me drejtësi” dhe “Bregdeti” për një zgjidhje përfundimtare të problemit të të drejtave pronësore në Shqipëri, konform kërkesës së neneve 181 dhe 41 të Kushtetutës. I kërkojmë politikanëve dhe Parlamentarëve ta marrin në konsideratë dhe ta aprovojnë këtë ligj. Lexo projektligjin dhe shpjegimet
 2. Peticion drejtuar kryeministrit, z. Edi Rama, “KTHIM I PRONËS PRONARËVE TË LIGJSHËM, TANI!” Na ndihmo duke nënshkruar Peticionin
 3. Ftesë drejtuar Bashkimit Evropjan që të kushtëzojë çdo bashkëpunim me Qeverinë shqiptare me respektimin e të drejtave të pronësisë të pronarëve të ligjshëm. Lexo letrën drejtuar komisjonerit S. Füle më 25 mars 2013
 4. Pozicionim i shoqatave drejtuar Gjykatës Europjanë të të Drejtave Njerzore në kuadrin e monitorimit të moszbatimit të vendimeve të Strasburgut nga Qeveritë shqiptare. Lexo këtu letrën anglisht
 5. Pozicionim i shoqatave drejtuar Këshillit të Europës. Lexo “Position paper” anglisht

Vizion

Kthimi i pronave pronarëve të ligjshëm shënon një nga momentet kyçe të shkëputjes nga komunizmi dhe i hap rrugën integrimit evropjan të Shqipërisë.

Vizioni ynë është që shteti ndërmerr zgjidhjen e problemeve kryesore post-komuniste të cilat janë: vlerësimi historik i regjimit komunist, hapja e dosjeve dhe gjykimi i kriminelëve, rivendosja e dinjitetit të ish të burgosurve politikë dhe respektimi i të drejtave të pronësisë të pronarëve të ligjshëm. Vizioni ynë është një aparat shtetëror që vepron në interes të popullit dhe të vendit, lufton korrupsionin dhe respekton angazhimet ndërkombëtare.

Respektimi i të drejtës së pronësisë është sezam që i hap rrugën investimeve serioze, zhvillimit ekonomik dhe mirqënjes së shoqërisë shqiptare. Vetëm kështu Shqipëria hyn në Bashkimin evropjan. Vetëm presjoni nga poshtë, nga qytetarët, si dhe nga ndërkombëtarët mund të na ndihmojë ta realizojmë këtë vizion!

Denoncim

 • Mbi 6’000 jetë të shuara për shkak të shkeljes të të drejtave të pronësisë

Këto janë shifrat e policisë, të shoqatës së pajtimit të gjaqeve dhe të avokatit të popullit. Ky është bilanc lufte që peshon rëndë në ndërgjegjen e politikanëve, funksionarëve dhe gjyqëtarëve të këtyre 20 viteve të fundit.

 • Shkelje e neneve 181 dhe 41 të Kushtetutës

Qeveria aktuale, njëlloj si ato që e kanë paraprirë, jo vetëm që nuk ka vullnet të kthejë pronat e grabitura nga komunizmi e të tjetërsuara nga kleptokratët, por kërkon ta shtyjë kthimin edhe 20 vite të tjera, ndërkohë që kthimi duhej të ishte zgjidhur që në 1993 me ligjin 7698 ose maksimumi në 2001, sipas nenit 181 të Kushtetutës shqiptare.

 • Mos-respektim i vendimeve të Gjykatës evropiane të të drejtave të njeriut

Respektimi i të drejtës së pronësisë dhe zgjidhja e çështjes së kthimit të pronave pronarëve të ligjshëm të shpronësuar nga komunizmi janë kërkesa që Gjykata e Strasburgut i ka paraqitur sistematikisht Shtetit shqiptar duke filluar nga 2007. Numri i rasteve përmes të cilave pronarë të ligjshëm denoncojnë mos kthimin e pronës dhe mos kompensimin ka marrë proporcione të tilla saqë, nëse problemi nuk zgjidhet shpejt, mund të kërcënojë funksionimin e Gjykatës. Në këtë kontekst Strasburgu ka ndërmarrë procedurën speciale “pilot judgement” (çeshtja Puto dhe të tjerë k.Shqipërisë, korrik 2012) duke i vënë ultimatum shtetit shqiptar që ky problem sistemik të zgjidhet brenda 18 muajsh – dmth deri në fund të qershorit 2014. Ndërkohë, në dokumentin e saj strategjik, Qeveria shqiptare e shtyn këtë zgjidhje në 2020 dhe njëkohësisht synon që të përfundojë deri në fund të 2013 legaliziment, dmth, ligjërimin e abuzimeve me pronat e pronarëve të ligjshëm. Kjo është tallje jo vetëm me pronarët e ligjshëm por edhe me Këshillin e Europës dhe Bashkimin evropjan i cili po ashtu e cilëson implementimin e të dretës së pronësisë si një nga kushtet themelore për të hapur negociatat.

 • Vazhdimësi e politikave dhe të qëndrimit komunist ndaj të drejtave të pronësisë dhe pronarëve të ligjshëm

Shqipëria post-komuniste vazhdon të qeveriset në mënyrë të pandërprerë nga klane të dala nga ish-elita komuniste. Kontinuiteti i kësaj elite është i tillë saqë çështjet themelore që duhet të ishin zgjidhur menjëherë pas nderrimit të sistemit si p.sh. ekzaminimi historik i periudhës komuniste, hapja e dosjeve dhe dënimi i atyre që bënë krime gjatë komunizmit, zhdëmtimi financjar i ish të burgosurve politikë, kthimi i pronave pronarëve të shpronësuar nga komunizmi, ende nuk janë zgjidhur.

Jo vetëm këto hapa jetike për funksionimin e demokracisë nuk janë ndërmarrë, por ndodh e kundërta e asaj që duhej të ndodhte: kërkohet rehabilitim i diktatorit, ish-kriminelat shëtisin të lirë, përfitojnë dhe mbajnë poste të rëndësishme dhe fitojnë pushtet ekonomik, ish të burgosurit nëpërkëmben e fyhen, pronarët e ligjshëm zvarriten deri sa të mos kenë më fuqi të kërkojnë të drejtën e tyre.

Elita e dalë nga komunizmi, herë nën etiketën e të djathtës, herë të të majtës, alternohet në qeverisje dhe vazhdon të konsolidojë pushtetin ekonomik. Abuzimet me pronat e pronarëve të ligjshëm janë një burim pasurimi për këtë elitë. Akaparimi i sektorëve ekonomikë, tregtisë, biznesit është tjetri. Shqipëria nuk respekton të drejtën themelore të pronësisë, ekonomia shqiptare është gangrenizuar nga klanet dhe nuk respekton rregullat e një ekonomie të mirëfilltë tregu. Korrupsioni i gjyqësorit plotëson tabllonë. Eshtë mëse llogjike që Shqipëria nuk tërheq investitorë seriozë, që ekonomia nuk përparon, që varfëria thellohet dhe bashkë me të gjithë problemet sociale që e shoqërojnë: dhuna në familje, ndaj grave, fëmijëve e pleqve, shëndeti mendor, vrasjet, vetëvrasjet…..

Në këto 20 vjet post-komunizëm, Shqipëria ende nuk ka arritur të ndahet nga e kaluara dhe të hedhë baza të shëndetshme për të ardhmen. Jo sepse është vështirë, por sepse është drejtuar nga elita që nuk e dëshirojnë një shkëputje të tillë, që nuk dëshirojnë të zgjidhin të kaluarën dhe në këtë mënyrë mbajnë peng të ardhmen. Kjo mund të ndryshoje vetëm me presjon nga qytetarët dhe organizmat ndërkombëtarë!

Reklama

Postimet Më të Fundit

Strasburgu pohon ‘qasjen e papërshtatshme’ të qeverisë shqiptare me pronat Nga Gazeta Telegraf – 31 Gusht, 2018

Aleksandra Bogdani                                                                                                            Vladimir Karaj 

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut thotë se kërkesat zyrtare dhe “qasjet e papërshtatshme” të qeverisë shqiptare u përballën me refuzim të plotë dhe se nuk mund të kishte “marrëveshje” mes presidentit të saj dhe Shqipërisë, pasi çështjet trajtohen vetëm në rrugë gjyqësore.

Gjykata Evropiane e të Drejtave të Njeriut deklaroi se qeveria shqiptare ishte përpjekur përmes “qasjeve të papërshtatshme” dhe takimeve zyrtare në vitin 2014 që të siguronte një shtyrje të shqyrtimit për dhjetëra çështje të depozituara në Strasburg për kthimin dhe kompensimin e pronave-fatura e të cilave kërcënonte me falimentim financat e shtetit shqiptar. Një zëdhënës i Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut i tha BIRN se të dyja lëvizjet e qeverisë shqiptare u përballën me “refuzimin e plotë” si nga gjyqtari Ledi Bianku, ashtu edhe nga autoritetet më të larta të Gjykatës së Strasburgut, të cilët u takuan asokohe me një delegacion zyrtar shqiptar. “Në vitin 2014, një zyrtar i afërt me qeverinë (zoti Denar Biba) kontaktoi zotin Ledi Bianku, gjyqtar i Shqipërisë, duke i kërkuar që Gjykata të shtyjë shqyrtimin e çështjeve që lidhen me kthimin e pronave. Gjyqtari Bianku i tregoi këtij personi se një qasje e tillë ishte e papërshtatshme dhe informoi menjëherë Presidentin në atë kohë të Gjykatës, Dean Spealmann,” tha zëdhënësi i Gjykatës së Strasburgut në një përgjigje me shkrim ndaj pyetjeve të BIRN. Ai shtoi se për rastin në fjalë ishte njoftuar edhe presidenti aktual i Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, Guido Raimondi, sapo ky i fundit kishte marrë detyrën. Përmes këtij reagimi, Gjykata e Strasburgut konfirmon takimin mes Denar Bibës, asokohe kryetar i Komisionit të Prokurimit Publik dhe sot nënkryetar i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve dhe gjyqtarit Ledi Bianku dhe i referohet atij si “qasje e papërshtatshme”. Një audio-përgjim i pjesshëm i bisedës ku dëgjohet vetëm Biba u publikua të martën nga Exit.al, ku ky i fundit dëgjohet t’i përcjellë gjyqtarit Bianku një mesazh nga sekretari i Përgjithshëm i Kryeministrisë, Ëngjëll Agaçi që “t’u gjendet në këtë histori [shtyrjen e çështjeve]”. Në audio-përgjim, Biba dëgjohet gjithashtu të thotë: “A të ndalon më ky tren në stacion? Të ngelesh pa punë dhe ç’të vajti sakrifica! Njeriu bën kompromise në jetë”. Publikimi i audios u pasua nga deklarata të ashpra të partive opozitare, PD dhe LSI, të cilat e akuzuan kryeministrin Edi Rama se kishte ushtruar shantazh ndaj një gjyqtari të Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe se kishte tentuar të ndikonte mbi një vendim të kësaj gjykate. Përmes një reagimi të kryetarit të Komisionit të Ligjeve, Ulsi Manja, mazhoranca e zhvlerësoi episodin si një “takim mes miqsh” dhe e krahasoi denoncimin me çështjen e “Babales”. Edhe protagonisti i audios, Denar Biba e prezanton ngjarjen si një takim me njërin prej miqve të tij më të mirë, ndërsa refuzon në mënyrë kategorike që të ketë ushtruar shantazh ndaj Biankut apo që t’i jetë bërë e ditur prej këtij të fundit se “ishte një kontakt i papërshtatshëm”. Ai këmbëngul se biseda është spërdredhur në mënyrë malinje dhe se qëllimi i tij i vetëm ishte të merrte këshilla nga ish-pedagogu i tij për zgjidhjen më të mirë të çështjes-e cila ishte zyrtare dhe aspak e fshehtë. “Në Strasburg kam takuar Ledi Biankun, është një nga miqtë e mi më të mirë, e kam pasur si guru në jetë. I kam treguar qëllimin e vizitës, i kam thënë që jemi këtu për të kërkuar shtyrjen,”tha Biba në një bisedë telefonike për BIRN. Biba i tha BIRN se në Strasburg kishte shkuar si ekspert i të drejtës kushtetuese së bashku me delegacionin që kryesohej nga zv.kryeministri i atëhershëm, Niko Peleshi. Ai pranoi megjithatë se nuk kishte qenë i pranishëm në takimin zyrtar që delegacioni zhvilloi në të njëjtën ditë me presidentin e Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, Dean Spealmann. I pyetur nëse takimin me gjyqtarin Bianku po bëhej me porosi të sekretarit të Përgjithshëm të kryeministrit Rama, Ëngjëll Agaçi, Biba u përgjigj se nuk e kujton kontekstin e përmendjes së Agaçit, ndërsa shton se “sekretari i Përgjithshëm më ka thënë që për shkak të ekspertizës duhet të jesh pjesë e ekipit”. Ai e quan gjithashtu spekulim atë pjesë të bisedës që flet për “trenin” apo “kompromiset në jetë”. “Metafora e trenit është për mua. Shoku im, Ledi Bianku me pyeti, pasi kishte pritshmëri për studentin e tij, më thotë po t’i pse vajte te Komisioni i Prokurimit Publik. Dhe i tregova historinë. Nuk është qejf të mbetesh pa punë. I thashë që më tha një miku im një herë të vjen treni në stacion,” shtoi Biba. “Si mund të shantazhohet një gjyqtar i Strasburgut,” pyet më tej ai. “Për shkak të rrethanave që i krijon gjykata, ai është i pa shantazhueshëm. I bëhet shantazh një njeriu të shantazhueshëm (jo atij). Është naive fare,” shtoi më tej Biba, duke kërkuar publikimin e plotë të bisedës. Gjyqtari i Shqipërisë në Strasburg, Ledio Bianku refuzoi të bënte komente mbi ngjarjen. Edhe zyra e shtypit e kryeministrit Edi Rama nuk iu përgjigj pyetjeve të BIRN.

Refuzimi i Strasburgut

Takimi mes Denar Bibës dhe Ledio Biankut u zhvillua në kohën kur qeveria e kryesuar nga Rama tentoi të merrte një shtyrje të dytë të shqyrtimit të çështjeve të pronave të aplikantëve shqiptarë në Gjykatën e Strasburgut. Kjo perspektivë ishte hapur me çështjen pilot “Manushaqe Puto vs.Albania” në korrik të vitit 2012, ku Gjykata kishte vendosur të shtynte për një periudhë kohore çështjet e ngjashme, duke i lënë si detyrë qeverisë shqiptare përmirësimin e masave për kthimin e pronës në nivel kombëtar. Ndërkohë që qeveria shqiptare dështoi të prezantonte një plan për zgjidhjen e çështjes së pronës deri në përfundim të afatit 18 mujor, kabineti i kryesuar nga Rama synoi të merrte një shtyrje të dytë jo më në sallën e gjyqit, por përmes takimeve të emisarëve politikë me autoritetet drejtuese të Gjykatës së Strasburgut. Një kërkesë e tillë, sipas zëdhënësit të Gjykatës u përball me “refuzim të plotë” gjatë takimit zyrtar mes delegacionit të drejtuar nga Peleshi dhe Presidentit Spealmann në qershor 2014 -duke u cilësuar në kundërshtim me rregullat proceduriale. “Veçanërisht, çdo vendim i tillë është kompetencën e Dhomës përpara së cilës çështjet ishin në pritje dhe nuk mund të merret nga presidenti i Gjykatës. Për më tepër, një kërkesë e tillë mundet të shqyrtohet vetëm në përputhje me rregullat normale proceduriale,” tha zëdhënësi i Gjykatës së Strasburgut. “Nuk ka pasur pra, dhe as nuk mund të kishte një “marrëveshje” mes Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut dhe Shqipërisë në lidhje me shtyrjen e mundshme të çështjeve në fjalë,” shtoi zëdhënësi. “Marrëveshja me Gjykatën e Strasburgut” u përmend me eufori nga kryeministri Edi Rama në një fjalim në parlament në vitin 2016, kur Dhoma përkatëse e Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut vendosi pro shtyrjes së shqyrtimit të çështjeve të pronës-ndërkohë që qeveria shqiptare miratoi një ligj për kompensimin e pronarëve, i cili u kundërshtua nga këta të fundit. “Megjithatë, kjo shtyrje nuk ka lidhje me ngjarjet e vitit 2014. Gjyqtari Bianku nuk mori pjesë në këtë vendim, pasi ai ishte tërhequr nga këto raste,” tha zëdhënësi i Gjykatës së Strasburgut, i cili përforcoi mesazhin se të gjitha vendimet e Gjykatës merren nga formacionet gjyqësore dhe në përputhje me procedurat e përcaktuara në Rregulloren e Gjykatës. (BIRN) 

 1. Pronat te nisin nga origjina Nga Prof. dr. Agim Binaj Lini një Përgjigje
 2. Buxheti 15 miliardë lekë për pronarët, ja 5 mijë përfituesit në të gjithë vendin Lini një Përgjigje
 3. Ligji i ri: Legalizimet, pronat dhe hipotekat, një drejtori Publikuar më 31.07.2018 30 Përgjigje
 4. Prona e pronarëve, detyrim kushtetues i pushtetarëve Lini një Përgjigje
 5. Ligji 133/2015 mashtron pronarët e vërtetë Lini një Përgjigje
 6. Turizmi vazhdon të sabotohet Lini një Përgjigje
 7. Gezim Boçari – Vendimet e Strasburgut për pronat të zhdëmtohen nga zyrtartët e gjyqatrët Lini një Përgjigje
 8. Prof, Dr. Gezim Boçari – Vetingu të fillojë nga ligjet antipronar. Kërkesë publike për gazetarët Lini një Përgjigje
 9. gazeta Shekulli 23 Qershor 2018 Pronat, si do të bëhet vlerësimi dhe kompensimi me ligjin e ri Lini një Përgjigje