DEMANDS

Our main demand is that the Albanian Authorities ensure the implementation of articles 181 and 41 of the Constitution and restitute properties confiscated during the communist regime to rightful owners.

Our demands to the Albanian Authorities and to international institutions are reflected in the following documents:

 1. Our demand to Albanian politicians and Parliament to consider and adopt the following law: draft-law presenting a definitive solution to the problems of property restitution in Albania. Read the draft law and explanations here
 2. Our demand to Albanian Governement: Petition to the prime minister, Mr. Edi Rama, to “RETURN PROPERTIES CONFISCATED BY COMMUNIST REGIME, NOW!”. Please read and sign the petition here
 3. Our demand to the European Union: Invitation to condition all cooperation with the Albanian Government with the implementation of articles 181 and 41 of the Constitution which means property restitution to rightful owners and respect for the right to property. Read the letter addressed to commissioner S. Füle here
 4. Our demand – positionning adressed to the European Court of Human Rights in relation to non-implementation of ECtHR decisions by Albanian successive Governements. Read the letter to the ECtHR here
 5. Our Position Paper to the attention of the Council of Europe. Read our “Position paper” here

Below you’ll find a summary of main, urgent claims addressed to Albanian Authorities as well as to any other national or international body involved in the property management issue:

 • Immediate application of article 181 of the Constitution which recognizes and guarantees, in line with article 41, the right to private property of legitimate owners spoiled by the communist regime and asks the Parliament to adopt legislation for return of property to the rightful owners within 3 years from entry into force of the Constitution (i.e. within October 2001!). Return properties NOW and not maybe in 2020… as foreseen by the Government in its “strategy”
 • Same standards should apply all over the country for the return of properties. Rightful owners in Tirana, on the Coast or in main economic areas enjoy the same rights as rightful owners in the mountains and the countryside!
 • Stop corruption with properties belonging to rightful owners! Stop killings and vendettas for property issues which stem directly from non execution of constitutional obligations to return properties confiscated by the communist regime to their rightful owners!
 • Property restitution has priority over any kind of legalization!
 • Physical restitution of property has priority over any other compensation!
 • Financial compensation (in case physical restitution is impossible) to be done according to market value!
 • Create institutional capacities to solve the restitution problem!
 • Fulfill requirements of the European Court of Human Rights (pilot judgment of July 2012) and preconditions to the European integration!

Any strategy that does not deal with these basic but very important requirements and does not solve them, only aims at justifying and “legalizing” theft of property and corruption in handling property rights.

The above mentioned requests of rightful owners refer to properties confiscated by the communist regime after 1945. The recognition of their property rights was part of international engagements of the new democratic Albanian State and took actually place at the beginning of the ’90s already (law 7698 of 1993 amended by law 9235 of 2004 and the new Constitution of 1998).

However, for many rightful owners their property right is an empty word as long as they cannot recover possession of their property. Indeed, their properties have been and continue to be abused, especially those situated in touristic areas and near important economic centers. The abuses are regularly made and/or supported by state representatives who consider this problem as a mean of personal enrichment. Corruption with properties provokes serious social pleas: more than 6’000 killings and vendettas have been reported which directly relate to this problem.

The respect of the right to private property is one of the cornerstones of a democratic state. As long as this problem is not resolved, as long as widespread corruption in handling property rights is not eliminated, Albania cannot become the true democracy its people would like it to be.

Defending property rights is defending our identity, is fighting corruption, is helping towards implementation of the Rule of Law and towards European integration.

Learn more:

Reklama

Postimet Më të Fundit

Nga Kreshnik Spahiu/ 20 fakte juridike, pse turizmi 30 vjet u “dhie nga Koka” dhe jo nga Kokëdhima!

Video horror e Kokëdhimës duke sulmuar turistët spanjoll nuk është rastësi dhe as çmenduri është frut i “pemës” turistike që kemi mbjell 30 vjet.

Ndryshe nga shumë komentues kam bindjen dhe informacionin e nevojshëm që turizmi apo bregdeti shqiptar nuk u shkatërruan nga “Kokdhima” por nga kokat që qeverisën 30 vjet Shqipërinë dhe duke u afruar çdo kënd në debat ju ftoj të gjykoni mbi këto fakte:

1- Ligji i Pronave 7501 jo që nuk i dha zgjidhje të drejtës pronës por shtyu shoqërinë drejt pushtimit, kaosit apo dhunimit të pronave private dhe publike

2- Ligji legalizimeve zyrtarizoi dhe legalizoi pushtuesit e pronave, trojeve dhe pyjeve në bregdet.

3- Ligji urbanistikës ku nuk lejoheshin ndërtime 200 metra afër vijës bregdetare nuk u zbatua kurrë.

4- Ligji i dhēnies fshatrave turistikë për 25 vite me konçesion: masakroi pronat publike dhe bregdetin duke transformuar idenë e hoteleve dhe resorte në banesa që shiteshin pa çertifikatë pronsie

5- Ligji për investimet e huaja jo që nuk afroi por largoi çdo investitor të huaj nga Shqipëria sepse nuk favorizonte aspak futjem e investimeve në bregdet.

A ju kujtohen fshatarët e Kakomesë që dolën në protesta me kazma dhe lopata kundër kompanisë më të fuqishme në Europë?

Shikoni si janë karandisur sot.

Kompania u largua dhe ka përfunduar Porto Montenegron në Malin e Zi, ndërsa katundarët e Kakomesë as lopata s’kanë më sepse gjiri është shndëruar në gërmadhë.

Po rrahjen barbare të biznesmenit Libian që po ndërtonte tek Gjiri Lalzit a ju kujtohet që e larguan me avion spitalor me 22 fraktura thyerjesh kockash?

As nami dhe  as nishani nuk i ka mbetur por vilat e Sali Berishës dhe fshatrat e tij vazhdojnë hedhin shtat. Pishat sharrohen çdo ditë duke betonizuar bregun

A e dini se kompania spanjolle e hotelerisë “Ibero Star” ka mbushur gjithë bregdetin Adriatik, Jon, Dalmat dhe Mesëdhe me hotele në Kroaci, Greqi, Mali i Zi por vetëm në Shqipëri nuk shkel?

A e dini se një turist gjerman të udhëtoj nga Berlini në Shkup i kushton 23 euro bileta, ndësa të fluturojë në Tiranë kushton 500 euro?

A e dini që dhe Ohri apo Budva nga 40.000 banorë të dyja kanë Aeroporte dhe Shqipëria i vetmi vend në Europë me 1 Aeroport?

A e dini që Shqipëria ka detin më të vdekur në botë sepse me ligjin e Moratoriumit mjereve detare nuk lejohen anijet apo mjere lundruese private?

A e dini që Shqipëria është i vetmi shtet në botë që ska një traget në pronsi të tij?

A e dini që 80% e fshatrave turistikë janë lavatriçe parash e mafies politike dhe janë vënë në emrat e shoferave dhe kushërinjve të ministrave?

A e dini që Shqipëria është me statistika i vetmi shtet në botë që në vijēn bregdetare nuk egziston një resort i huaj turistik?

A e dini se Shqipëria është i vetmi vend Europian që yjet në Hotel i vendos pronari aipas qefit dhe jo sipas standarteve?

A e dini që prej 30 vitesh çdo qeveri fillon punimet në rrugë dhe infrastrukturë vetëm kur fillon sezoni turistik dhe jo jo gjatë dimrit?

Nëse i jepni përgjigje këtyre fakteve do bindeni se Shqipërinë e dhjeu koka dhe JO Kokëdhima.

 1. Strasburgu pohon ‘qasjen e papërshtatshme’ të qeverisë shqiptare me pronat Nga Gazeta Telegraf – 31 Gusht, 2018 Lini një Përgjigje
 2. Pronat te nisin nga origjina Nga Prof. dr. Agim Binaj Lini një Përgjigje
 3. Buxheti 15 miliardë lekë për pronarët, ja 5 mijë përfituesit në të gjithë vendin Lini një Përgjigje
 4. Ligji i ri: Legalizimet, pronat dhe hipotekat, një drejtori Publikuar më 31.07.2018 36 Përgjigje
 5. Prona e pronarëve, detyrim kushtetues i pushtetarëve Lini një Përgjigje
 6. Ligji 133/2015 mashtron pronarët e vërtetë Lini një Përgjigje
 7. Turizmi vazhdon të sabotohet Lini një Përgjigje
 8. Gezim Boçari – Vendimet e Strasburgut për pronat të zhdëmtohen nga zyrtartët e gjyqatrët Lini një Përgjigje
 9. Prof, Dr. Gezim Boçari – Vetingu të fillojë nga ligjet antipronar. Kërkesë publike për gazetarët Lini një Përgjigje