Për kthimin fizik të pronave konform detyrimeve të Kushtetutës së Republikës

Përmendje

DEKLARATË PËR SHTYP E SHOQATAVE TE PRONARËVE

Tiranë, 30 maj 2014

Duke marrë shkas nga anarkia në të cilën ndodhet aktualisht problemi i pronave në Shqipëri, Shoqata Bregdeti, Shoqata Pronësi me Drejtësi dhe shoqata Dukati (Degët Tiranë, Durrës, Vlorë e Fier), u mblodhën së bashkupër të diskutuar lidhur me situatën anarkike e kleptokratike me pronat, si rezultat i mos zbatimit të Kushtetutës së Republikës, për kthimin e pronës pronarëve trashëgimtarë.

Në kuvënd u shpreh shqetësimi se Qeveria, nuk po zbaton nenin 41 dhe 181 të Kushtetutës së Republikës, të cilët sanksionojnë të drejtën e njohjes dhe kthimit fizik të pronës së trashëguar, por në mënyrë arbitrare vazhdon të zbatojë standarde të shumëfishta, duke e futur popullin në konflikt të përjetshëm me njëri tjetërin.

Argumenti i Qeverisë RAMA se: “ atyre që kanë gati çerek shekulli që po e punojnë tokën (dmth pronarëve të rinj ), do tua japim pronë në bazë të 7501-shit” përveç se është antikushtetues është edhe i padrejtë. Po ne pronarët që këtë tokë e kemi trashëguar e punuar në shekuj, si dhe kemi çerek shekulli që po e kërkojmë – a nuk paskemi shumëfish të drejtë ? Vazhdoni leximin

Vetëm vendimet e Strasburgut, në qershor 2014, do mbyllin korrupsionin me pronën

Botuar në Gazetën Telegraf nga Ledjana SALIU më 19/05/2014

Anarkia postkomuniste me pronat, kontradiktat e ligjeve për pronat dhe projektet e financuar nga BE

Maja Koçijançiç, zëdhënëse e përfaqësueses së lartë Catherine Ashton në fillim të muajit Prill 2014 deklaroi se ambasadori Ettore Sequi, ka bërë në punë të shkëlqyer dhe komisioneri Stefan Fyle e falënderon atë për kontributin e rëndësishëm në përpjekjen për të sjellë Shqipërinë më pranë BE-së duke i uruar atij gjithë të mirat. Por ku po e çon popullin shqiptar ky menaxhim kaq i gabuar nga ndërkombëtarët?

Vazhdoni leximin

Pronarët komentojnë planin e veprimit dhe deklaratën e FMN-së

Botuar në Gazetën Telegraf, nga Ledjana SALIU më 16/05/2014

Danushi: pronarët dhe romët dy shtresat më të urryera për qeverinë
Toro: Zgjidhja e pronave nuk shtyhet dot me 4 vjet. 17 qershori jo vendim politik, por vendim gjykate

Pronarët, duke iu referuar deklaratave të fundit të kreut të FMN-së, z. Nadeem Ilahi, mendojnë se FMN ka reaguar shumë me vonesë për problemin e pronave, ndërkohë që ata i janë drejtuar prej kohësh si FMN-së ashtu dhe BB, por janë përballur me indiferencën e këtyre dy institucioneve financiare ndërkombëtare.

Vazhdoni leximin

Ku shkuan 1,6 milionë euro të BE-së?

Botuar në Gazetën Telegraf më 12/05/2014

Projekti për regjistrimin e pasurive në JUG nuk u zbatua. Përfaqësues të OSBE-së dhe supervizori i projektit shpallen të padëshirueshëm në komunën Lukovë

Bregdetasit e Jugut të Shqipërisë kanë ende shumë pikëpyetje mbi projektin prej 1.6 milionë euro, i financuar nga Bashkimi Europian dhe Qeveria Zvicerane, Çeke e Greke, për regjistrimin e Pasurive të Paluajtshme në Jugun e Shqipërisë, i cili nuk u zbatua. Por më e çuditshmja është se, akoma dhe sot, ata nuk kanë asnjë përgjigje zyrtare nga BE, OSBE si monitoruese e projektit, nga qeveria vendore dhe ajo qendrore. Bregdetasit pyesin dhe sot e kësaj dite se ku shkuan 1,6 milionë euro? Komuniteti Bregdetas ka humbur besimin edhe ndaj faktorëve të huaj, pasi nuk e durojnë dot fyerjen që iu bë si dhe heshtjen, sikur nuk ka ndodhur asgjë. Kështu që për regjistrimin fillestar të pronave në Bregdetin Jugor të Shqipërisë ata shtrojnë pyetjet: Çfarë do të bëhet, si do të bëhet, kur do të bëhet dhe kush do ta bëjë? Ata i sugjerojnë qeverisë që për kryerjen e këtij procesi të përdorin dokumentet e mbledhura në fazën e parë të këtij projekti.

Vazhdoni leximin

Pronat, negociata me Strasburgun për shtyrjen e afatit

Mënjanë

Artikull botuar në gazetën Shqip, më 9 maj 2014

Peçi: Do të inventarizojmë dosjet dhe nxjerrim faturën e kompensimit financiar

https://i2.wp.com/gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2014/05/Gjykata-e-Strasburgut.jpgQeveria do t’i kërkojë Gjykatës së Strasburgut shtyrjen e afatit për çështjet e ish-pronarëve që janë depozituar në këtë institucion. Kur afati i fundit i caktuar nga Gjykata Europiane për të Drejtat e Njeriut në Strasburg, për të gjetur një zgjidhje për çështjen e pronave është vetëm një muaj nga fundi, Avokatura e Shtetit po përgatit dokumentacionin për të kërkuar shtyrjen e tij pas datës 17 qershor. Ky fakt konfirmohet nga zëvendësministri i Drejtësisë, Idlir Peçi, në një intervistë për “Top Channel”. Vazhdoni leximin

FMN: Stabilitetin e vendit e kërcënojnë çështja e pronave dhe kriza në energji

Artikull botuar në Gazetën Tema më 9 maj 2014

Deklaratë e shefit të FMN-së, Nadeem Ilahi, gjatë një prezantimi të marveshjes së Qeverisë me Fondin Monetar Ndërkombëtar, para studentëve të Fakultetit Ekonomik. Link tek artikulli

Të fundit në botë për investime të huaja

Artikull botuar në gazetën Rilindja Demokratike, më 7 maj 2014, nga Entela Vrapi

Në një kohë, kur Shqipërisë i duhen investimet e huaja më shumë se kurrë e tek sa, bankat, bizneset dhe ambasadat apelojnë qeverinë për afrimin e kapitalit të vendeve të tjera, raportet tregojnë një situatë krejtësisht të përmbysur. Vazhdoni leximin

Pronarët thirrje ambasadorëve: E drejta e pronës të kushtëzojë qeverinë për dhënie fondesh!

Botuar në Gazetën Telegraf nga Ledjana SALIU më 20/04/2014

Qeveria insiston në zbatimin e Ligjit 7501. Dhënia e certifikatave të pronësisë, vazhdimësi e një rruge të gabuar

Shkelja nga ana e shtetit e të drejtës së shtetasve për të gëzuar pronën e tyre të trashëguar është një nga shkaqet madhore të kriminalizimit të shoqërisë shqiptare dhe problemi më i madh që shqetëson shoqërinë shqiptare sot, por dhe mund të jetë shkaku i mosmarrjes së statusit të vendit kandidat në BE edhe në qershor 2014. Disa herë Ministri i Bujqësisë Edmond Panariti, ka deklaruar se do jepen tapitë sipas certifikatave të lëshuara në bazë të Ligjit 7501. Në fakt spuntoja për këtë shkrim u bë emisioni “Top Story” i gazetarit Sokol Balla të dt. 17.04.2014, ku zbatimit të Ligjit 7501 iu bë jehonë edhe nga analisti Shpëtim Nazarko, ekonomisti Adrian Civici dhe Dhimitër Kote, kryetar i komunës Xarë, njëkohësisht fermer prej shumë kohësh. Në emision këta “opinionistë” mbështetën idenë që subjekti i shpronësuar të kompensohet, ndërsa subjekti që ka marrë një vërtetim sipas Ligjit 7501 të marrë dokumentet e pronësisë së tokës bujqësore.

Vazhdoni leximin

Shteti hesht para mosnjohjes dhe regjistrimit e titujve të pronësisë për tokën e bregdetit

Botuar në Gazetën Telegraf nga Klara CAUSHI më 01/04/2014

Shoqata Bregdeti i bën thirrje instancave më të larta shtetërore të heqin dorë nga praktikat e mosveprimit

Shoqata “Bregdeti” u bën thirrje përsëri pushtetarëve shqiptarë që të ushtrojnë tërë autoritetin dhe përgjegjësitë që u është dhënë nga Kushtetuta dhe kuadri ligjor në fuqi për të ndaluar veprimet e paligjshme të Bashkisë Himarë, të Këshillit të Qarkut Vlorë, të ZRPP të Qarkut Vlorë, që po tjetërsojnë të drejtat e pronësisë mbi token të pronareve të ligjshëm, mbështetur në dokumente të paligjshëm, të denoncuara nga kjo shoqatë. Në thirrjen e saj, ajo i drejtohet Kryeministrit, Kryetarit të Komisionit Qeveritar të Tokës, Ministrit të Drejtësisë, Prefektit të Qarkut Vlorë, Kryeregjistruesit të ZRPP, Regjistruesit të ZRPP të Qarkut Vlorë, Kryetarit të Këshillit të Qarkut Vlorë, Prokurorit të Përgjithshëm dhe Avokatit të Popullit. Ndër të tjera, kjo shoqata i kërkon Prefektit të Qarkut Vlore të aktivizojë Komisionin Vendor të qarkut Vlorë, për Verifikimin e Vlefshmërisë Ligjore të Titujve të Pronësisë mbi Tokën, që deri më sot me mos veprimin e tij ka lejuar dhe ka stimuluar abuzimet skandaloze dhe shkeljet flagrante të legjislacionit në fuqi të institucioneve përgjegjëse për njohjen dhe regjistrimin e titujve të pronësisë mbi tokën.

Vazhdoni leximin

Pronarët kundër marrëveshjes së Strasburgut me qeverinë, kërkojnë dëmshpërblim për tokat e grabitura nga pushteti i Berishës

Shënim defendingproperty.com:
Gazeta Sot përdor në titull dhe në tekst termin “ish” pronarët, me të cilin ne nuk pajtohemi. Cdo pronë ka dhe mund të ketë vetëm një pronar të ligjshëm.
Ish pronarët kundër marrëveshjes së Strasburgut me qeverinë, kërkojnë dëmshpërblim për tokat e grabitura nga pushteti i Berishës

Pas odisesë së padrejtësive dhe korrupsionit përgjatë 23 viteve, ish pronarët janë irrituar dhe revoltuar së tepërmi edhe ndaj marrëveshjes të arritur mes qeverisë dhe Strasburgut për të bllokuar për katër vjet kompensimin e pronave për ish pronarët. Qeveria shqiptare është detyruar të bindë Gjykatën e Strasburgut për të shtyrë afatin e kompensimit të pronave të ish pronarëve, për shkak të faturës së lartë që la qeveria e mëparshme, por vetë ish pronarët e kundërshtojnë këtë marrëveshje pasi parashikojnë se situata në të ardhmen do të përkeqësohet më shumë. Sekretari i Përgjithshëm i shoqatës më të madhe të pronarëve “Pronësi me Drejtësi”, Agim Toro (foto), në një prononcim për gazetën “Sot”, shprehet se nëse kjo marrëveshje do të zyrtarizohet, do të shkelë të drejtat e njeriut. 

Vazhdoni leximin