Ligjet e Kuvendit për Pronat në Konflikt me Kushtetutën

Botuar në Gazetën Dielli/The Sun, 11 korrik 2017

LIGJET QË KA MIRATUAR KUVENDI I SHQIPERISË SHKELIN KUSHTETUTEN DHE PENGOJNË KTHIMIN   FIZIK TE PRONES PRONARËVE TE VERTETE NDËRSA KUSHTETUA NJEH DHE  KTHEN TEK I ZOTI PRONËN E KONFISKUAR NGA SHTETI I DIKTATURËS

Shkruan: Ing. Isuf BODO*

Kushtetuta e Shtetit Shqiptar në nenin 41 përcakton  qartë se prona fitohet me blerje me dhurim dhe me trashëgimi dhe neni 181 i Kushtetutës saktëson se ligjet që bien ndesh me nenin 41 nuk kanë fuqi vepruese. Ne shkelje flagrante me detyrimet kushtetuese, por dhe me parimet morale dhe fetare, Kuvendi i Shqiperise ka miratuar dhe vazhdon te miratoje ligje që prona të mos kthehet fizikisht tek të zotët por të përfitohet nga klanet e politikës.

Shteti komunist pronat e marra pa të drejtë i vuri në dispozicion të të gjithë shoqërisë ndersa pas 1991 pronat u pervetesuan nga politikanet dhe klanet e tyre. Për të justifikuar përvetësimet e paligjshme që janë bërë dhe ato që janë në planet e oligarkise politike per te pervetesuar zonat turistike ku në focus është bregdeti turistik i Vlorës, nga Uji i Ftohtë, Karaburuni deri në Delvinë, në Dhjetor 2015 maxhoranca miratoi ligjin nr 133. Hartuesit e ligjit duke abuzuar me konceptin e kompensimit, synojnë të maskojnë trafikimin e pronave në favor te politikaneve por a do arrijnë të mashtrojnë nderkombëtarët !. Ligji  Nr. 133/2015, u aprovua për disa minuta vetem me votat e maxhorances dhe në orët më të vona pa u diskutuar nen për nen nga deputetët. Zyrtaret e larte kane deklaruar se ligji eshte konsultuar dhe miratuar nga Banka Boterore, ndersa Drejtoresha e Bankes Boterore e pyetur nga shoqata ka sqaruar se B.Boterore nuk ka dhene vleresim dhe konsulence per ligjin. Veprimi i ligjit nuk u pezullua ne Gjykata Kushtetuese dhe po propagandohet nga Kryeministri dhe vartësit e tij, si ligj që do zgjidhë parfundimisht problemin e pronave.

Propaganduesit janë të bindur se ligji është tërësisht në kundërshtim me Kushtetutën dhe me të drejtat e njeriut por personaliteti tyre eshte përçudnuar sa që për përfitime të vogla ata pranojnë të bëhen vegla të agjensive te huaja, dhe te uhmbasin personalitetin e tyre.

Nga politikanët shqiptarë dhe të huaj deklarohet se komunizmi ne Shqiperi është përmbysur, por faktet tregojnë se komunizmi po mbijeton si pluralizëm kleptokratik dhe per fat te keq me financimet dhe mbështetjen e ndërkombëtarëve. Mos zgjidhja e problemit të pronës është vjedhje e organizuar e pronarëve të vërtetë, tallje dhe poshtrim për ta më i rëndë se shtetëzimi komunist dhe ky është problemi me kryesor dhe me peshe kombetare. Të gjitha ndryshimet në ligjet per pronat duke filluar prej ligjit Nr.7501, dhe deri tek ligji 133/2015 kanë pasur emërues të përbashkët mashtrimin publik se çdo ndryshim  i bërë do zgjidhë në mënyrën më të mirë problemin e pronës. Këto mashtrime janë burim i anarkisë institucionale, që mohon sistemin e drejtësisë dhe egzistencën e vetë Shtetit. Për çdo të huaj është e kjartë se investimet nu behen ne ajer por ne toke dhe pa vajtur prona tek pronari, në Shqipëri nuk do mund të ketë investime serioze, ndërsa për pranim në BE as që mund të mendohet. Kryeministri Edi Rama duhet te arsyetojë. Fëmijët dhe pasardhësit e nomenklaturës komuniste u frikësuan shumë nga ndryshimet që ndodhën në Europë në vitin 1990. Frika e tyre vinte si rezultat i analizës që ata i bënin veprës dhe sjelljes së tyre kriminale gjatë periudhës 1944-1990. Si mjeshtra të mashtrimit nga Ramiz Alia dhe pas tij Sali Berisha, një pjesë e bijve të nomenklaturës morrën postet më të larta qeveritare, duke u bërë ministra dhe funksionarë të lartë publikë dhe kjo u realizua simbas udhëzimeve të byrosë politike në vitin 1989 e njohur si platforma e Katovices. Këtë e ka sqaruar zoti Servet Pëllumbi, një nga drejtuesit e lartë të politikës si para viteve 1990 por dhe pas vendosjes së maskës së pluralizmit.

Pronarët që  për 46 vjet diktaturë komuniste u trajtuan si armiq të  deklasuar, pas vitit 1991 u quajtën ishpronarë dhe persekutimi tyre vazhdoi me mënyra të ndryshme, duke shpërndarë pronat e tyre sipas interesave klanore.

Në të gjithë ligjet dhe ndryshimet ligjore të bëra nga Kuvendi i Shqipërisë, asnjëherë nuk është marrë në konsideratë mendimi i Shoqatave të Pronarëve, madje kur u be publik Ligji 133/2015 `Per Trajtimin e Pronave`, Kryeministri Edi Rama nuk lejoi përfaqësuesit e Shoqatave të Pronarëve, të çfaqnin mendimet e tyre  dhe pronaret u detyruan të bojkotonin atë takim. Në atë takim të bërë në Hotel Sheraton, ndodheshin edhe përfaqësues të ambasadave të ndryshme dhe përfaqësues të Bashkimi Europian dhe Këshillit të Europës, të cilët edhe më vonë nuk reaguan.  Shoqatat kanë informuar ambasadorët për kaosin e pronës si dhe kërkesën e përsëritur, që Kuvendi të analizojë edhe aternativen  ose propozimin e tyre për zgjidhjen e drejte dhe conform kushtetutes.

Sot nevoitet më shumë se kurrë qëndrimi I ndërkombëtarëve dhe i lobit shqiptar ne SHBA, që Qeveria të kushtëzohet për tu kthyer fizikisht pronarëve pronat e marra padrejtësisht. Nesër mund te jete vonë. Ne pronarët nuk jemi kunder kompensimit por kompensimi të parshikohet per ato prona qe jane tjetersuar per nevoja publike dhe prandaj faza e kompensimit duhet të behet pas perfundimit te kthimit fizik.

Ne kemi të drejtë të kërkojmë që mbasadorët te jenë më aktivë për padrejtësitë që cenojnë parimin bazë për tranzicionin nga shteti i diktaturës në demokraci. Zotëritë amdasadorë dhe përfaqësuesit e Europës nuk do te lejonin në shtetin e tyre praktika të tilla të standardeve dyfishe te trajtimit të pronës siç po ndodh në Shqipëri, ku në veri secili ka marrë pronën e tij, ndërsa bregdetin turistik e vjedhin politikanët ?  Duke vendosur pronen si parakusht, Ambasadorët do tí shërbejnë demokracisë dhe paqes në Shqipëri dhe në rajon  dhe do nderojnë mrin dhe shtetin e tyre.

Në procesin e trafikimit të pronave heshtja dhe veprimet e pamjaftushme të ndërkombëtarëve, kanë stimuluar padrejtësinë dhe korrupsionin. Shteti shqiptar pas 25 vjet pluralizëm rezulton i kriminalizuar dhe pa sistem drejtësie, pasi Kuvendi me ligjet qe miraton, po kultivon ndjenjën e hajdutërisë dhe shtersën hajtute. Shteti Shqiptar lejon që personat e tretë ta zaptojnë tokën e pronarit, të ndërtojnë pa leje dhe bernda pak ditëve drejtori i ALUIZNIt z. Atran Lame, ja  dërgon me postë  në shtëpi, dokumentin  e pronesise për token e pushtuar dhe ndërtimin e paligjshem. Kur toka ka zot, kjo është vjedhje dhe zoti Lame e kupton mire kete process. Që të behet e mundur reforma ne drejtesi,  jo vetëm ambasadorët por dhe lobi patriotik shqiptar në SHBA dhe të gjithë ata që duhan demokraci në Shqipëri duhet të reagojnë, në mënyrë që të shpëtojmë Shqipërinë nga hajdutëria postkomuniste. Zgjidhja e problemit të pronës kerkonon vetëm 2-3 fjali kushtëzuese nga ambasadorët z. Donald LU dhe znj. Romana Vlahutin. Vetëm pas reformës së prones edhe reforma në drejtësi do  te eci sipas pritshmërisë së ndërkombëtarëve.

Tiranë, 11. 07.2016

Ing. Isuf BODO
Pronar nga fshati Dukat i Qarkut Vlorë

Ky zë u postua te Uncategorized nga defendingproperty. Faqeruani permalidhjen.

Rreth defendingproperty

Përmes www.defendingproperty.com shoqatat "Pronësi me drejtësi" dhe "Bregdeti" synojnë të sensibilizojnë shoqërinë civile shqiptare dhe ndërkombëtare dhe donatorët e miqtë e Shqipërisë mbi problemin e pronave dhe kërkesat tona për zgjidhjen e tij: kthim i menjëhershëm i pronave të konfiskuara nga komunizmi pronarëve të ligjshëm dhe mirëadministrim i të drejtave të pronësisë. Kthimi i pronave dhe respektimi i të drejtës themelore të pronësisë private janë nga premtimet kryesore të shtetit të ri demokratik shqiptar të fillimit të '90. Deri më sot ky angazhim nuk është realizuar. Përkundrazi, politikanët e të dyja anëve kanë abuzuar me pronat dhe i kanë përdorur si burim pasurimi personal ose klanor, ndër të tjera për të siguruar vota. Zgjidhja e këtij problemi 20 vjeçar kondicionohet nga funksionimin korrekt i shtetit ligjor dhe mposhtja e korrupsionit; zgjidhja do t'i hapë rrugën investimeve serioze dhe është një nga kushtet kryesore për integrim evropian. Me qindra raste janë dërguar para Gjykatës Europiane të të Drejtave Njerëzore dhe Gjykatave shqiptare. Në sit do të gjeni dokumentet tona kryesore si dhe KËRKESAT TONA URGJENTE PËR AUTORITETET SHQIPTARE https://defendingproperty.com/our-position/shqip/

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s