LETER NGA SHBA- SHTETI KOMUNIST MA KONFISKOI PRONEN, QEVERIA DEMOKRATIKE MA KTHEU ME 1993, PROKURORJA NUK E NJEH NE 2016!

Gazeta Dielli, The Sun, 10 maj 2016

1 pena

Nga Loro Stajka/

Fredericksburg,USA/

Prokurorit të Përgjithshëm z. Arben LLalla/
Per dijeni:/
*Presidentit të Republikës dhe Kryetar i Këshillit të Lartë të Drejtësisë z. Bujar Nishani/
*Ambasadorit të SHBA në Tiranë zotit Donald Lu dhe Ambasadores së BE znj. Romana Vlahutin/
*Shtypit të lirë dhe opinionit publik që presin reformën në drejtësi dhe ndihmën e FBI për dekriminalizimin e Vendit./
Zotëri të Nderuar
Quhem Loro Stajka,jetoj në SHBA prej disa dekadsh.Unë kërkoj ndërhyrjen tuaj institucionale për të mos lejuar prokurorët që abuzojnë, na hedhin hi syve dhe të tallen me të drejtat tona për pronën e trashëguar përveç rastit kur ajo nevoitet për nevojat publike siç përcakton neni 181 i Kushtettës dhe praktika e jurisprudencës së Gjykatës së Strasburgut.
Ju lutem të analizoni vendimin e datës 23. 03.2016 “të Prokurorisë së Rrethit Shkodër për mos fillimin e hetimeve për kallzimin penal nr.410, te vitit 2016”.  Shkelja nga kjo prokurore është flagrante, sepse ajo abuzon me shkresat dhe nuk i analizon ato përballe dokumentave të mia që vetë i ka cituar.


Ky vendim është turp për prokurorinë dhe për shtetin sepse nuk mund të pretendohet asnjë interes publik dhe barazi para ligjit, kur prokuroria në vend që të zbatojë ligjin abuzon me të drejtën e vendimmarrjes me marifetin  e mos fillimit të hetimeve që I shtohet  abuzimit  me pushtetin dhe të drejtat e njeriut. Nuk mund të ketë demokraci në një shtet ku ligji favorizon  vjedhesin dhe shkelësin e ligjit.
Nuk e kuptoj si mundet që prona ime, shtëpi oborr dhe kopësht e ndodhun në fshatin Shiroke ku nuk ka pas reforme agrare me u shtetizue kur ajo nuk perdoret per nevoja publike shkolle ose rruge,
Prona me ashtë njofte dhe kthyer nga KKKP. Dhe po ashtu e kam të regjistruar në ZRPP me ata kufij që ma ka sekuestrue shteti komunist. Kjo prokurore ose nuk don me i dijt  ose nuk don me i zbatue ligjet. Neni 181/2 i Kushtetutes që flet per prona, shkelet me të dyja kambët. Po ashtu shkelen vendimi unifikues i Gjykates se Lartë Nr 24 date 13/3/2002 dhe vendime te Gjykatës Kushtetuese  ku sqarohet se :”Shteti i diktatures eshtë posedues i dhunshëm dhe qeverija nuk mund te jene pronare e nje prone te grabitur, pra qeverija duhet te ktheje pronen. Unë kam dorëzuar dokumentin Vertetim pronesije leshue nga Zyra e Hipotekave Shkoder me 23/1/1994 ne te cilen tregohet deri ku shtrihet prona e ime , po ashtu siç tregon dokumenti i konfiskimit dhe i KKKP. Deri me sot nuk me ashte thanë se parcela 3/272 asht shtetzue, se mbas 1992 nuk kemi pas nji reforme agrare tipit te sistemit komunist te kaluem, e tash zonja prokurore e paska bam te shtetit.!
Znj. Prokuroje nuk verifikon se cila është prona që më asht sekuetruar, ajo që më asht kthyer nga KKKP dhe e kam regjistruar në ZRPP, sipas dokumentave që i kam dorëzuar, por  luan pyetje përgjigje me institucione po ashtu të korruptuara me numurat e parcelave dhe bazohet vetem në këto të fundit Në rastin për të cilin ankohem prokurorja bëhet palë për të mbështet vjedhjen e pronës time. Kalvari I im me pronen ka nis konkretisht me vendimin nr.2723 date 22/11/2007 te Gjykates Rrethit Gjyqsore Shkoder se gjyqtarja e Rrethit Gjyqsor Shkoder Anita Mici nuk i asht referuar dokumentave qe ka pas ne dosje.
Me shkresën protokoll nr 5022 prot të datës 11.04.2016 Drejtuesi i Prokurorisë së Rrethit Gjyqsore Shkoder Granit Shahu  me ka derguar vendimin e datës 23. 03.2016 “ për mos fillimin e hetimeve për kallzimin penal nr.410, te vitit 2016”. Siç shkruan znj. Arta Marku, prokurore në Prokurorine pranë Gjykatës së Shkallës së Pare Shkoder, që ka analizuar kallzimin që unë kam bërë ndaj pushtuesit të pronës time qytetari Mit’hat Galica me dt. 11.02.2016 dhe në prokurori është regjistruar me dt 23.02.2016.
Në vendimin e saj znj. Prokurore sqaron se pretendimi im është se shtetasi Mit’hat Galica ka kryer veprime në kundërshtim me ligjin duke ndërtuar në pronën time dhe se kërkesa është që ndërtimi të prishet, të largohen inertet dhe shkelësi i ligjit të mbajë përgjegjesinë për shkeljet ligjore.
Në vendim citohen dokumentat e mia si:
1.      Dokumenti i konfiskimit te prones i bërë në bazë të vendimit nr.846, dt.13.08.1954 të Komisionit të Debimeve dhe Konfiskimeve pranë Ministrise së Pundve te Brendshme Tirane .
2.      Vendim nr.23, dt.28.12.1993 i Komisionit te Kthimit dhe Kompensimit të Pronave ish-pronarëve. Sipas ketij vendimi, prona e konfiskuar, me të njejtët kufinj siç përshkruhen tek dokumenti i konfiskimit, i eshte kthyer trashegimtareve te Frano Kola, Ndoc, Nike dhe Loro Stajka. Sipas ketij vendimi, ne piken 2 eshte parashikuar detyrimi i trashegimtarëve Stajka qe t’i
paguajne shtetasit Musa Galica shpenzimet e bera për shtesat në strukturen e baneses sipas raportit teknik te hartuar nga specialistet që kanë bërë verifikimin dhe matjet në terren.
3.      Vërtetim të pronësisë dt 25.01 .1994, sipas te cilit në prona është regjistruar prej kësaj zyre në favorin tonë . Vendimi i Prokurorisë sqaron se prona (në thembër), nuk ka snjë shënim pengimi apo veprimi ligjor.
4.      Edhe përshkrimi i dokumentave të tjera deri këtu është i saktë
Në faqen 3 kur prokurorja jep konkluzionet për të maskuar shkeljen e ligjit intrigon me numurat zonës kadastrale që nuk figurojnë në dokumentat e mija të regjistrimit të pronës .
Në pikën 1 thotë: Shtetasi Mit’hat Galica eshte deklaruar fajtor nje here për vepren penale
Të “Ndertimit pa leje”, parashikuar nga neni l99/a/2 i Kodit Penal, për një ndertim të kryer ne token e shtetit, ne Shiroke, i konstatuar pothuajse i perfunduar, ne qershor te vitit 2014′. Pikërisht për këtë ndërtim kërkoj prishjen dhe ajo tokë nuk është e shtetit por është pronë e imja. Prokurorja e quan pronën time të regjistruar në Ipotekë si pronë të Shtetit.
Në pikën 2 prokurorja nxjerr konkluzionin se  qytetari I paditur “nuk rezulton te kete marrë leje legalizmi dhe të jetë bërë pronar i truallit ku eshte bërë ndërtimi. Pra, asnje organ shteteror nuk i ka dhëne te drejtën e pronësise ketij shtetasi, për truallin mbi te cilin kabere ndertimin e tij “Pa leje”’
Në pikën e tretë prokurorja nxjerr konkluzionin e paligjëshem se kallzuesi Loro Stajka ka te regjistruar në hipoteke vetem pronësinë mbi ndertesën e babait te tij, ne Shiroke, me numurin 3/271. Oborri dhe kopshti rreth saj, me numer 3/272 jane te regjistruara ne hipotekë në emër të shtetit.  Jo, numri 3/272 esht oborri  dhe kopshti qe jane te rregjistruar ne Ipotek Shkoder date 25/1/1994                                        Prokuroja bazohet ne vendimin e Gjykates se Rrethit Gjyqsore Shkoder nr.2723 date 22/11/2007 nga ky vendim fillon kalvari I im me pronen  se gjyqtarja e Rrethit Gjyqsore Shkoder Anita Mici  ne shkelje te ligjit nukiI asht referuar dokumentave qe ka pasur ne dosje.
Me këto spekullime Prokurorja justifikohet dhe shkruan se ka vendosur Te mosfillojë hetimet per këtë kallzim penal dhe më njofton se unë mund ta kundershtoj  vendimin  në Gjykatën eRrethit Gjyqesor Shkodër, brenda 5 diteve nga marrja dijeni”Kërkoj ndërhyrjen tuaj për të rifilluar çështjen e mbyllur dhe të analizohet në aspektin disiplinor dhe të nivelit profesional kjo prokurore .

Me  respekt

Loro Stajka, SHBA

Ky zë u postua te Uncategorized dhe u etiketua si , , , nga defendingproperty. Faqeruani permalidhjen.

Rreth defendingproperty

Përmes www.defendingproperty.com shoqatat "Pronësi me drejtësi" dhe "Bregdeti" synojnë të sensibilizojnë shoqërinë civile shqiptare dhe ndërkombëtare dhe donatorët e miqtë e Shqipërisë mbi problemin e pronave dhe kërkesat tona për zgjidhjen e tij: kthim i menjëhershëm i pronave të konfiskuara nga komunizmi pronarëve të ligjshëm dhe mirëadministrim i të drejtave të pronësisë. Kthimi i pronave dhe respektimi i të drejtës themelore të pronësisë private janë nga premtimet kryesore të shtetit të ri demokratik shqiptar të fillimit të '90. Deri më sot ky angazhim nuk është realizuar. Përkundrazi, politikanët e të dyja anëve kanë abuzuar me pronat dhe i kanë përdorur si burim pasurimi personal ose klanor, ndër të tjera për të siguruar vota. Zgjidhja e këtij problemi 20 vjeçar kondicionohet nga funksionimin korrekt i shtetit ligjor dhe mposhtja e korrupsionit; zgjidhja do t'i hapë rrugën investimeve serioze dhe është një nga kushtet kryesore për integrim evropian. Me qindra raste janë dërguar para Gjykatës Europiane të të Drejtave Njerëzore dhe Gjykatave shqiptare. Në sit do të gjeni dokumentet tona kryesore si dhe KËRKESAT TONA URGJENTE PËR AUTORITETET SHQIPTARE https://defendingproperty.com/our-position/shqip/

2 mendime mbi “LETER NGA SHBA- SHTETI KOMUNIST MA KONFISKOI PRONEN, QEVERIA DEMOKRATIKE MA KTHEU ME 1993, PROKURORJA NUK E NJEH NE 2016!

  1. Letra eshte nje ekzaminim I holle I korrupsionit dhe komunizmit qe ka gllaberitur Shqiperine prej 25 vjetesh. Faleminderit gazetes Dielli dhe kanalit televiziv Zeri I Amerikes, te dyja keto operojne ne SHBA qe pranojne te publikojne artikujt ne lidhje me ceshtjen e prones dhe te transmetojne kronika ne lidhje me perpjekjet e Shoqates Pronesi me Drjetesi per te mbrojtur kete te drejte ligjore dhe elementare te individit.

  2. Uroj qe te zgjidhet sa me shpejt kjo ceshtje qe nuk eshte e vetme ne Shqiperi dhe ti jepet e drejta sipas ligjeve Boterore pa zigzake si ne vendin tone.

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s