Dekriminalizimi i shtetit nis nga kthimi i pronave të grabitura

Gazeta Dielli, 22 nëntor 2015

DEKRIMINALIZI I SHTETIT DO TË FILLOJE KUR QEVERIA DO TE KUSHTËZOHET NGA NDËRKOMBËTARËT TË KTHEJË TEK PRONARËT LEGJITIMË PRONAT E GRABITURA ASHTU SIÇ PËRCAKTOJNË DETYRIMET KUSHTETUESE

NGA FERDINANT SULAJ

Foto Ferdinant Sulaj VLore
Është i njohur fakti se qëndrimi ndaj prones private percakton themelin e sistemit demokratik.Këto dite mbushen 14 vjet nga perfundimi i afatit te sanksionuar ne nenin 181 te Kushtetutes per nje ligj qe do ti trajtonte pronat e pronareve te vjeter legjitime ne perputhje me nenin 41 te Kushtetutes. Pra si Kuvendi dhe qeveritë që kanë marrë votëbesimin e popullit në këtë periudhë e kanë shkelur betimin e tyre se do ta zbatojne Kushtetuten. Afati i shkelur për të vënë drejtesine duhet te rendoje ndergjegjen e çdo politikani te ndershem qe pas vitit 1991 ka jetuar nje katraure vjedhjesh e shperdorimesh te pronave nga te gjithe mafiozet me pushtet që përfituan në sajë të postit politik dhe jetojne ne vila e territore luksoze fale kesaj shkelje.

Çështja e kthimit të pronave pronareve legjitime në Shqipëri, eshte nje sfide doktrinare e Bashkimit Europian dhe e politikës së SHBA dhe do të perfundojë me kthimin e pronave të grabitura pronareve te terrorizuar pas vitit 1945. Qeveria në shkelje të porosive të KE pa asnjë konsultim paraprak me pronarët perfundoi nje projektligj per kompensimin e pronave. Në arsyetimin qe shoqëron draftin e Qeverisë thuhet se Agjensia e Pronave dhe Avokati i Shtetit kanë punuar per kete projekt-ligj ne bashkepunim me Keshillin e Europes dhe Banken Boterore. Ne jemi te shqetesuar per kete deklarate , sepse K.E. eshte nje instittucion themelues I Kartes se te Drejtave te Njeriut dhe nuk mund te behet pale ne nje projekt kriminal antishqiptar dhe kunder vlerave te B.E. Ne morëm konfirmim qe B.E, nuk ka bashkepunuar ne projekt-ligj. Persa i perket Bankes Boterore, ndonse deri sot ky institucion prestigjos nderkombetar, nuk ka respektetuar parimet e Helsinkit dhe te Kopenhagenit pasi ka neglixhuar kerkesat e shoqatës se pronarëve dhe ka mbështetur aventurat e Qeveritarëve per të pervetesuar zonat turistike të bregdetit, kete rradhe eshte permbajtur. Në takim me Kyesinë e shoqates “Krahina Jonë” pefaqesuesja e Bankes Boterore ka konfirmuar se nuk ka dhëne konsulencë per kete projektligj.

Me datën 20 Nëndor 2015 Komisioni Parlamantar i Ligjeve thiri në një seancë dëgjimore perfaqesusesit e pronarëve për këtë projekt-ligj të formuluar ne kundershtim te plote me detyrimet kushtetuese duke anashkaluar bashkepunimin e sinqerte me palen e interesuar , pronaret origjinalë dhe legjitimë. Projekt-ligji I qeverise nuk permend kthimin e prones , por perdor ne menyre abuzive konceptin e kompensimit brenda prones se njohur. Kjo ben qe projekligji i Qeverise, te kundershtoje nenet 181 dhe 41 te Kushtetutes dhe Vendimin Unifikues te Kolegjeve te Bashkuara te Gjykates se Larte nr 24 dt 13 Mars 2002 , që është i detyrushëm për gjykatat dhe për administratën e pronave, që konfirmon me qartesi te drejten e rivendikimit te prones nga pronaret legjitime edhe pse nuk jane posedues te prones. Ky vendim percakton kthimin e prones pa kufizime dhe kompensimin e saj kur tjetersimi justifikohet per nevoja publike.

E drejta e kthimit te prones nuk varet nga veprimtaria e institucioneve qe kane hartuar kete projekt ligj, kjo e drejte buron nga kushtetuta , eshte e paparashkrueshme dhe pronaret legjitime do te vazhdojne ta nderkombetarizojne problemin dhe ta kerkojne kete te drejte ne gjykata te te gjitha shkalleve perfshi Strasburgun.

Ky project-draft vendos ne dispozicion rreth 350 milion euro me te cilat shteti pretendon te mbylle nje krim te postkomunizmit. Kjo eshte nje shumë qesharake e krahasushme me pasurine e nje politikani te publikuar dite me pare nga nje studim I brendshem I organizates prestigjioze te O.S.B.E. .Pra ceshtja merr karakter sublim dhe kerkon qeligi per pronat te mos vendoset nga duart e hajduteve te kombit. Grupi që hartoi projektligjin e Qeverise kishte porosi specifike uljen drastike te vleres se kompensimit nepermjet abuzimit me elementet vleresues me menyra matematikore jashte detyrimit ligjor.

Struktura e projekt-ligjit mbeshtetet mbi koncepte antikushtetuese dhe te gjitha nenet e tij kane ne thelb mashtrimin dhe kompensim simbolik. Eshte njelloj si treni qe niset nga vendi i gabuar dhe te gjitha stacionet e tij jane te gabuara.

Tre jane ceshtjet qe perbejne skeletin antikushtetues te ketij projekt-ligji.
1 – Neni 2-a ….. sipas te cilit qellimi nuk eshte kthimi dhe kompensimi i prones , por vetem kompensimi
neni 2 – b ;.sipas te cilit kjo qeveri nuk u kthen pronat pronareve legjitime , por i konservon ato per klanin e plackitesve qeveritare. Pak vite me pare Presidenti I Komisionit te Venecias Z. Buquichio u pergjigj me deklaraten e kryetarit te Gjykates Kushtetuese te Hungarise qe ;” Shteti shqiptar po abuzon me pronat “.
2 – Neni 6 /a ; Prona e njohur per kompensim vleresohet ne baze te zerit kadastral qe ka pasur ne kohen e grabitjes komuniste. neni 6 – b ;Prona e kthyer vleresohet sipas zerit kadastral aktual te saj dhe sipas zerit kadastral qe ka pasur ne kohen e shpronesimit , duke llogaritur diferencen e vleres , qe do te rezultoje nga ndryshimi i zerit kadastral….. Kjo pra eshte matematika e sajuar prej Qeverisë Rama , qe askush nuk mundet ta kuptoje burimin llogjik dhe inspirimin filozofik.
3 – neni 25/c ;Nuk i nenshtrohen kompensimit fizik ne pronen e njohur pronat e paluajteshme qe jane te zena sipas akteve ligjore , paraqitur ne shtojcen 1 te ligjit…
Po cfare eshte shtojca 1 e ketij drafti? Ajo eshte paketa antikushtetuese me nominim abstrakt por me permbajtje diabolike qe fillon me ligjin 7501 , 8053 …. etj dhe perfundon me ligjin e Legalizimeve , qe ne kembim te dhurimit te pronave te pronareve legjitime kategorive perfituese u siguron vota respektivisht politikaneve mafioze. Keto ligje kane tjetersuar pronat e pronareve legjitime tek pushtuesit e paligjshem e perfituesit. Ky projektligj synon një transaksionin gjigand mafiozo-burokratik ne shkembim te blerjes se votes nga elita e kupolës politike q[ për 25 vjet sundon mbi shqiptaret me padrejtesi , korrupsion e varferi dhe dehakto shkatërron Shqipërinë.

Legjislacioni i gabuar me pronën përbën themenin e sundimit te kastave mafioze dhe pamundesinë e zgjidhjes nëpermjet “zgjedhjeve te lira” si dhe të problemeve që rrjedhin prej saj si mungesa e rritjes ekonomike, varferi , korrupsion , kriminalitet , militantizëm , nepotizem etj. Shqiptaret nuk janë të lirë , sepse me çdo lloj organizimi vota tyre përsëri do jetë e blerë.

Ne kete projektligj politika pasqyron urrejtje ndaj pronareve të ligjshëm autoktonë, që janë pronarët legjitimë, duke i dhënë prioritet dhe duke privilegjuar pushtuesit përfituesve të paligjshem. Kjo sepse mirëqënia e politikanëve qendron mbi padrejtesine e zbatuar ndaj pronareve të tyre, që pasqyrohet në nenet 21/ 1 , 2 , 3.

Vete ligji 7501 dt 19/07/1991 pjese e shtojces 1 të këtij drafti është një ligj politik me mentalitet Leninist. Drafti i Qeverise eshte antikushtetues dhe antikombetar , shkaterrimtar për ekonomine . Ky ligj rrezikon sovranitetin kombetar, i ngarkon shqiptaret me nje borxh n[ afro 40 miliard euro Është padrejtesi që kjo të konsiderohet per nevoja publike , kur në fakt realizon realizuar interesa te qarta private.

Gjykata Europiane e te Drejtave te Njeriut ne vendimin e dt 10/11/2015 dha nje mesazh direktiv per qeverine . Kembanat bien per ata qe degjojne , por kete here ka rene edhe per ata qe mbyllin veshet. Qeveria e kupton mire se K.E. nuk punon me dy standarde, që disa pronare te shperblehen me miliona dollare e disa te tjere me qindarka. Ligji duhet te jete I drejte dhe kthimi I pronave dhe kompensim kur kthimi eshte i pamundur perben synimin e Gj.E.D.NJ. Nëpërmjet këtij drafti Qeveria synon mashtrimin me termin kompensim.

Pak dite me pare nje kembane tjeter ka rene per antikushtetueshmerine ne Ligjin e Legalizimeve por perseri qeveria mbyll veshet. Parlamentarët sillen si shurdh-memec , që me qetesinë e te marrit ngrysin ditë të zymta për shqiptarët, që të përfitojnë për veten e tyre. Shqiperia eshte katandisur në kënetëe me ujë të qelbur ku nje popull gjysme letargjik nuk ka forcë dhe mundësinë të ndalojë depertimin e mikrobeve te rrezikeshme ne trupin e kombit. Politikanët shqiptare nuk mendojnë për të zgjidhur problemin , por për të mbyllur gojen e atyre që denoncojnë problemin.

Edhe në Kuvendin e Shqiperisë disa deputetë dhe vetë Kryeministri ka deklaruar se problemi i anarkisë me pronat ka një bilanc me mbi 8 mije viktima. Realisht kjo po shkaterron jeten e shqiptareve, si një lufte e vertete civile.

Në seancën dëgjimore te komisionit te ligjeve ne Kuvendin e Shqiperise me përjashtim të Avokatit te Shtetit, që në ate mbledhje kuptuam se ishte hartues i projektligjit, prefaq[suesit e te gjithë shoqatave të pronarëve u shprehën se ky projektligj eshte I papranueshem, sepse kompensimi eshte antikushtetues dhe synon të justifikojë grabitjet, projektligji bie ndesh me vendimet e Gjykatës se Strasburgut, nuk u kthen realisht pronen pronareve legjitime dhe vlera e kompensimit eshte e paperfilleshme ne raport me vleren reale te prones . Të njëjtat kundershtime me nje analize juridike të qartë, i paraqiti edhe Avokati i Popullit. Qeveria me kete project-ligj realizon nje aventure te rrezikeshme antishqiptare. Kjo maxhorance humbi shansin ti sherbente kombit dhe te rivendoste drejtesine e munguar, ashtu siç u angazhua Kryeministri Edi Rama 2 vjet me pare ne fushatën elektorale .

Diktatura e sotme emertohet tranzicion që në fakt është nje menyre qeverisje antishqiptare dhe e papergjegjeshme qe nuk ka zgjidhur problemet e vendit , por i ka agravuar ato duke sunduar me shtetarë bolshevike, mafioze, hajdutë dhe konfliktuale, që e kane bere shqiperine nje vend te pamundur per rritje ekonomike , nje ferr te vertete per shqiptaret e ndershem dhe nje parajse per mafian dhe korrupsionin. Këto ishin fjalet tona në atë seance dëgjimore me deputetët . Verejtjet tona, ne dhe shoqatat e tjera, i dorezuam te shkruara. Deputeti relator i projektligjit në Kuvend z.Pandeli Majko, shprehu habitje nga sa dëgjoi në sallë dhe ne kemi pak ose aspak besim tek deputetët e Kuvendit, që jane te programuar nga kryetaret e partive.

Që të ndalet ky shatërrim i bejme APEL Kryetarit të Shoqatës Atdhetare Vatra zoti Gjon Buçaj dhe kryesisë së Vatrës të thonë në rrugë institucionale fjalën e tyre me senatorët dhe kongresmenet që janë të gatshëm te thone nje fjalë në Departamentin Amerikan të Shtetit, per mbrojtjen e te drejtave te njeriut në Shqiperi. Falenderojmë redaksinë e gazetës Dielli që boton pa censurë shkrimet per pronat.

PER KRYESINE E SHOQATES KOMBETARE TE PRONAREVE LEGJITIME
Kryetari
Ferdinant Sulaj

– See more at: http://gazetadielli.com/dekriminalizimi-i-shtetit-nis-nga-kthimi-i-pronave-te-grabitura/#sthash.o3sPjAm3.Okc0lfyu.dpuf

 

Ky zë u postua te Uncategorized nga defendingproperty. Faqeruani permalidhjen.

Rreth defendingproperty

Përmes www.defendingproperty.com shoqatat "Pronësi me drejtësi" dhe "Bregdeti" synojnë të sensibilizojnë shoqërinë civile shqiptare dhe ndërkombëtare dhe donatorët e miqtë e Shqipërisë mbi problemin e pronave dhe kërkesat tona për zgjidhjen e tij: kthim i menjëhershëm i pronave të konfiskuara nga komunizmi pronarëve të ligjshëm dhe mirëadministrim i të drejtave të pronësisë. Kthimi i pronave dhe respektimi i të drejtës themelore të pronësisë private janë nga premtimet kryesore të shtetit të ri demokratik shqiptar të fillimit të '90. Deri më sot ky angazhim nuk është realizuar. Përkundrazi, politikanët e të dyja anëve kanë abuzuar me pronat dhe i kanë përdorur si burim pasurimi personal ose klanor, ndër të tjera për të siguruar vota. Zgjidhja e këtij problemi 20 vjeçar kondicionohet nga funksionimin korrekt i shtetit ligjor dhe mposhtja e korrupsionit; zgjidhja do t'i hapë rrugën investimeve serioze dhe është një nga kushtet kryesore për integrim evropian. Me qindra raste janë dërguar para Gjykatës Europiane të të Drejtave Njerëzore dhe Gjykatave shqiptare. Në sit do të gjeni dokumentet tona kryesore si dhe KËRKESAT TONA URGJENTE PËR AUTORITETET SHQIPTARE https://defendingproperty.com/our-position/shqip/

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s