Robotët “folën” pas mesnate

Nga Axhem Ymeri
1 Kuvend
Në fakt nuk folën fare me gojë por me kartona. Ata ngritën duart lart.Në to mbanin kartonin jeshil.Ishte ora 01:18 minuta e datës 06 Nëntor 2015.Një femër e veshur me të bardha,me pamjen e një “ëngjëlli” të plagosur; njoftoi se tani do votohej për ligjin e ri të pronave(Valentina Leskaj).
Robotët dukeshin tëlodhur, mezi qëndroninnë karriket e tyre,disa anash,disa shtrembër e vetëm pak ballas.Gjysëm ore më parë dikush mori guximin dhe kërkoi mbylljen e diskutimeve për buxhetin e vitit 2014, me pretendimin se problemet dolën plotësisht , por ky propozim nuk u pranua. Nuk u pranua sepse truri i robotëve kishte akoma pak vetëdije.ata duhej të votonin vetëmkur të dallonin kartonin jeshil nga objektet e tjera dhe të mos kuptonin asgjë tjetër.
Ata nuk duhej ta kuptonin se çfarë po votonin.Sipas padronëve të politikës, deputeti duhet të jetë vetëm ushtar, pa të drejtë të mendojë, thjesht robot. Për këtë janë komanduar në listën e partisë.
Ne, vërtet duam të shkojmë në kapitalizëm, por rrugën për atje e gjejmë vetë, nuk ka nevojë të jetë ajo që kanë ndjekur të tjerët.Duke studjuar si krijohet mbivlera në kapitalizëm,më kujtohet se kapitalistët kishin gjetur një mënyrë që ndihmonte rritjen e fitimit (punës së papaguar). Në orën e pestë të punës, kur lodhja sjell uljen e rendimentit të punës tek punëtorët, ata ndalonin punën në fabrikë dhe punëtorët kalonin në mencë. U jepnin falas një bërxollë dhe një pije stimuluese për të shtuar fuqinë, me qëllim që edhe orët e tjera të punës tëvazhdonin me ritmin e mëparshëm.
Kostoja e ushqimit falas mbulohej dyfish nga rritja e rendimentit të punës.Nëkëtë mënyrë,kapitalisti i mbante punëtorët e vet të freskët për punë.
Por, “kapitalizmi” ynë komunist nuk e do trurin e freskët. Truri i freskët mendon dhe pastaj lindin pyetje e më vonë telashe.Padronët e partive, punët e “mira” i bëjnë kur truri mpihet, kur deputeti kthehet plotësisht në robot,kur ngre vetëm kartonin jeshil dhe asgjë tjetër.Edhe sonte kështu duhej të ndodhte.
Padroni i shikonte nga llozha e vet,duke mbllaçitur nëpër gojë mbeturinat e fundit të ushqimit që kishte gëlltitur shpejt e shpejt, pasi kishte shpëtuar nga ankthi i pyetjeve me “spec” të katër gazetarëve në studion e Sokol Ballës.
Dukej pozant e triumfator, i sigurt se kishte zbritur nga lart, jo produkt i njëmilion votave të dhuruara nga ata që nuk dallonin shumë nga robotët e sallës.
Padroni gjykoi se erdhi çasti kur robotët donin vetëm të votonin e jo të mendonin.Të votonin e të iknin. Pagjumësia ishte gati t’i rrëzonte poshtë karrikeve.Padroni dha sinjalin. Ora 01:18, “ëngjëlli” me të bardha foli: – “Votoni për fatin e pronarëve”
Votimi elektronik u bllokua për faj të teknikës.U ngritën kartonat jeshilë.Ora 01:20 gjithçka mbaroi.Vetëm dy minuta dhe ligji u votua. Robotët u lehtësuan dhe me shpejtësi braktisën sallën, nga frika e ndonjë urdhëri tëri. Por padroni, i kënaqur, i la të lirë.
Robotët votuan por deputetët nuk i pamë e nuk i dëgjuam ku ishin. Deputetët nuk idëgjuam në Kuvend, por as në komisionin parlamentar të ligjeve. Padroni urdhëroi qëky draft të kalonte me proçedurë të përshpejtuar, pa kaluar fare në komisionin e ligjeve. Nuk u dëgjua as zëri i grupeve tëinteresit nga qeveria. Nuk u tërhoq as mendimi i institucionit të avokatit të popullit.
Vallë kështu mbrohen të drejtat e njeriut? Kështu e mbjell drejtësinë e vet partia socialiste? Kështu është “Rilindja” e Edi Ramës? Po Europa ku duam të integrohemi, a e shikon këtë lloj “drejtësie”? Një komision për çështjet ligjore, nga Kuvendi dje miratoi projekt ligjin “për ratifikimin e protokollit nr.15 të Konventës Europiane për mbrojtjen e të drejtave tënjeriut dhe të lirive themelore”.Çfarë konçidence! Tjetërfytyrë para Europës dhe tjetër para popullit të vet. Kyështë kryeministri ynë dhe kjo është “rilindja” tij!
Por, vallë a do ta kuptojnë ndonjëherë këta robotë se çfarë votuan? Historia përsëritet vazhdimisht për ne shqiptarët. Kjo ndodh se ne nuk dimë të nxjerrim mësime prej saj.
…..Pak histori

Ishte viti1991. Robotët e komanduar direkt nga komunizmi Ramizian nxorën ligjin nr.7491 dt.29 prill; për dispozitat kryesore kushtetuese. Ky ligj i kaloi pronat nëstatusin e vitit 1946, pra, pronat u kthyen private. Europa(dhe ne) menduam se filloi kthesa për mirë edhe për shqiptarët, por zhgënjimi erdhi shpejt. Fill pas 2 muajsh e gjysëm, më 19 korrik 1991, robotët shqiptar nxorën ligjin komunist nr.7501. Nëpërmjet këtij ligji ata i dhanë tëdrejtë vetes të ndanin pronat private të shqiptarëve.Dy gabime fatale:
a) Shteti e quan veten pronar, ndërkohë që pronat ishin private
b) Shteti zbaton një reform të re (socialiste) agrare në kurriz të pronarëve. Kjo ishte direktiva Ramiziane e Katovicës.
Pyesim: Ku e gjetënfuqinë ligjore robotët e vitit 1991?!
Dhe rezultati erdhi shpejt.
– Deri tani mbi 9000 njerëz të vdekur nga konfliktet për pronat.
– Tokat bujqësore u lanë djerrë dhe u braktisen, nga mosbesimi se ishin pronë bote.
– U zaptuan forcërisht tokat bujqësore (mall pazot) nga fshatarët e malësive veriore e jugore, filluan ndërtimet pa leje.
– Lindi informaliteti në ekonomi e për pasojëhumbjet në buxhet u shtuan, sepse nuk vilesh taksa mbi pronën.
– Mungesa e titujve të pronësisë, pamundësonte marrjen e kredive dhe solli rënie ekonomike.
– Lindën legalizimet me urdhër shteti në pronat private (çudi vetëm shqiptare)
– Humbi besimi për jetë normale në këtë vend akoma komunist dhe filloi largimi masiv plot dhimbje e pa dinjitet.
…..pas 25 vjetësh
– Shqipëria përditë po braktiset. Biznesmenët shtrëngojnë rripin e fukarait që të pasurohen për tu bërë deputet.
– Partitë politike ia mbajnë thikën nën mëngë njëra-tjetrës.
-Profesorët e huaj të politikës shqiptare janë të habitur, të lodhur, mospërfillës.
Për tu futur në listën e deputetit nuk ka nevojë të jesh idealist dhe i përkushtuar.Mjafton të kesh para, të zbardhësh dhëmbët para padronit e të ulësh kokën. Prakticizmi i tyre sot ju sjell pushtet e para, pavarësisht se u ndërron emrin nga deputet në robot.
Kjo ishte kopeja e robotëve që mbushnin sallën e parlamentit shqiptar në datën 5 Nëntor 2015, deri në orën 01:20 të datës 6 Nëntor. Këta janë kopje besnike të robotëve të vitit 1991. Edi kënaqej duke i parë kështu, të urtë e të bindur, të gatshëm për të jetësuar ambicjet e padronit.Truri i tij diabolik nuk i pranon të barabartët pranë vetes. Euforia e tij shkon në progresion gjeometrik me gjatësinë e trupit. Në fshatin tonë , kur haseshin çuna të tillë, u thoshin: “kujdes nga hundëleshët”.
Ajo seancë kuvendi pati edhe disa robotë që u treguan pak dinakë. Profesori i vjetër i politikës, i largoi ata pa i zënë mirëgjumi, pa u hedhur në votim projektligji i pronave.
S’kish si bëhej ndryshe.Ata bëjnë pjesë në grupin e finokëve që të vrasin natën dhe të qajnë ditën.
Profesori i tyre që ishte protagonist kryesor në sallatën e vitit 1991, megjithëse e pranoi gabimin me ligjin 7501, nuk do ta pastrojë gëlasën që ka bërë bashkë me Nano drogën sepse i ikin pronat e grabitura.Hiqet sikur i jep të drejtë pronarëve duke menduar se ne kemi harruar të kaluarën. 14 vjet pushtet nuk janë pak po të duash të korrigjosh gabimet. Të gjithë kanë dëgjuar që politikaështë kurvë, por politikanët tanë janë kthyer në pronarë bordellosh. Kjo është e padurueshme, por ne akoma nuk jemi bërë Rumunë dhe ata e dinë këtë, ndaj bëjnë si u don qejfi.
Dhe robotët mbyllën seancën në orën 01:20 të 6 Nëntorit, pa kuptuar çfarë votuan dhe pa e vrarë mendjen për ta kuptuar. Detyrohem unë të lodhem për t’ju kujtuar atyre dhe kujtdo tjetër që dëshiron ta dijë, se përse u votua në ato dy minuta.
Në ato dy minuta u votua që:
– Litari që lanë jashtë varrit robotët e vitit 1991, të marri jetë të tjera.
-Plagët ekonomike të mos shërohen kurrrë tek ne, duke i lënë shqiptarët në mëshirën e importeve nga jashtë,
-Pasuritë e pronarëve t’i gëzojnë përjetë bijtë e diktaturës së vjetër dhe votuesit e tyre.
– Kullotat, livadhet e pyjet që deri dje ktheheshin me ligj tani u bënë komplet shtetërore.
– Çobanët që deri dje rrisnin bagëti në kullotën e tyre, detyrohen ti paguajnë qera shtetit për ato kullota.
Kështu që në vend që shqiptarët të vetpunësoheshin këtu,do marrin rrugët e botës përfundimisht, të zhgënjyer totalisht.
Populli thotë:”U ruajtëm nga shiu e ramë në breshër.Kë quan më të mirin, ai të del më m…t se të tjerët”.
Këtu do ngelën vetëm robotët dhe kryeroboti “largpamës” me teorinë e tij ekonomike të zhvillimit “rilindase”. Çdo ditë e më tepër, pronarët e politikës shqiptare po i afrohen diktaturës të kohës së Çausheskut.Shpresojmë të (mos) kenë fatin e tij. – See more at: http://gazetadielli.com/robotet-folen-pas-mesnate/#sthash.mkUbwqzM.dpuf

 

Ky zë u postua te Albanian Authorities, European Court of Human Rights, Posts in Shqip dhe u etiketua si , , nga defendingproperty. Faqeruani permalidhjen.

Rreth defendingproperty

Përmes www.defendingproperty.com shoqatat "Pronësi me drejtësi" dhe "Bregdeti" synojnë të sensibilizojnë shoqërinë civile shqiptare dhe ndërkombëtare dhe donatorët e miqtë e Shqipërisë mbi problemin e pronave dhe kërkesat tona për zgjidhjen e tij: kthim i menjëhershëm i pronave të konfiskuara nga komunizmi pronarëve të ligjshëm dhe mirëadministrim i të drejtave të pronësisë. Kthimi i pronave dhe respektimi i të drejtës themelore të pronësisë private janë nga premtimet kryesore të shtetit të ri demokratik shqiptar të fillimit të '90. Deri më sot ky angazhim nuk është realizuar. Përkundrazi, politikanët e të dyja anëve kanë abuzuar me pronat dhe i kanë përdorur si burim pasurimi personal ose klanor, ndër të tjera për të siguruar vota. Zgjidhja e këtij problemi 20 vjeçar kondicionohet nga funksionimin korrekt i shtetit ligjor dhe mposhtja e korrupsionit; zgjidhja do t'i hapë rrugën investimeve serioze dhe është një nga kushtet kryesore për integrim evropian. Me qindra raste janë dërguar para Gjykatës Europiane të të Drejtave Njerëzore dhe Gjykatave shqiptare. Në sit do të gjeni dokumentet tona kryesore si dhe KËRKESAT TONA URGJENTE PËR AUTORITETET SHQIPTARE https://defendingproperty.com/our-position/shqip/

1 mendim mbi “Robotët “folën” pas mesnate

  1. VETEM NDERHYRJA MGA NDERKOMBETARET LARGON KEPUSHAT DHE VENDOS SHTETIN LIGJOR NE SHQIPERI
    Lexova me vemendje publikimin e Av. Axhem Ymeri me titull Rrobotët folen pas mesnate, ku kritikonte Kryeministrin dhe politikanët për projektligjin për kompensimin e pronave. Zoti Ymeri që e njoh dhe nga shkrime të tjera për pronën, ka shumë të drejtë, ai ka thënë të vërtetën ashtu siç është dhe i ka hequr maskën e demagogjisë kryeministrit . Me këtë shkrim publik ai, ka vënë para përgjegjësisë morale edhe deputetët e majtë qe përbëjnë shumicën në Kuvendin e Shqipërisë. Lavdi ZOTIT pasi vendimi i fundit i marrë në 10 Nëndor 2015 prej Gjykatës së Strasburgut praktikisht është anullim i projektit të Qeverisë Edi Rama, që paska planifikuar për ta mbyllur grabitjen e pronave me mashtrimet me kompensim. Rruga e drejtë dhe e vetme është kthimi i pronës tek pronari dhe kompensimi vetëm siç parashikon Kushtetuta dhe siç ndodh ne të gjithë vendet demokratike ku prona tjetersohet dhe kompensohet vetëm kur kjo bëhet për nevoja publike. Per të gjitha rastet e tjera në një vend demokratik , prona private fitohet me blerje me dhurim dhe me trashëgimi. Çdo formë tjetër nuk është gje tjetër veç grabitje me ligj dhe mohim i demokracisë. Këto I di mirë jo vetëm politikani por edhe çdo fshatar dhe I pa shkolluar por mjafton që të jetë I ndershëm. Por problemi i prones në Shqipëri nuk zgjidhet sepse Kryeministri, Ministri i Drejtësisë, Gjykata dhe Prokuroria, nga njera anë dhe Deputetët ne anën tjetër, në një marrëveshje të heshtur midis tyre, mbyllin rrethin e djallit të hajnisë. Ky djall në Shqipëri pas vitit 1991, nëpërmjet korrupsionit zëvendësoi komunizmin që propagandohej si demokracia e proletaritit . Duket qartë se në kushtet kur tek politikanët shqiptarë vendin e patriotizmit e ka zëvendësuar egocentrizmi, pragmatizmi pangopësia për të akumuluar para dhe pasuri, të presish të mira nga këta politikanë që për 25 vjet akoma nuk kanë kthyer pronat e lira dhe shkelin kushtetutën, është iluzion. Dekriminalizimi i vendit do të jetë i suksesëshëm vetëm nëse fillon nga prona. Në mungesë të vullnetit nga kryeministri dhe politikanët, zgjidhja kërkon kushtëzimin nga ambasadorja e BE zonja Romana Vlahutin që transmeton parimet e politikës së BE dhe kushtëzimin nga ambasadori i SHBA zoti Donald Lu që përcjell parimet e politikës demokratike të Shtëpisë së Bardhë, Nga eksperienca ime 24 vjeçare 1991-2015 që akoma nuk po mundem të marr pronën time në Shirokë, që pas arratisjes time në SHBA më grabiti diktatura, i sugjeroj zotit Axhem Ymeri dhe të gjithë pronarëve shqiptarë që të drejtojnë vëmendjen tek kushtëzimi nga ndërkombëtarët. Mjaftojnë dy-tri fjali e tyre që populli të shpëtojë nga politikanët tip këpushe, ose rriqnash, përndryshe këto tip politikanësh siç po e tregojnë faktet ne keto 25 vjet tranzicion do vazhdojnë t’ja pijnë gjakun popullit dhe nuk e ndalojë veprimtarinë keqbërëse edhe kur ngordhin.

    Loro Stajka

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s