Zbulohet letra e Qeverise drejtuar Strasbourgut: Per pronaret 40 mln USD çdo vit

Botuar ne Panorama   

Qeveria shqiptare është zotuar përpara Këshillit të Europës, se çdo vit do të vendosë në dispozicion për kompensimin e pronarëve të shpronësuar nga regjimi komunistë 5 miliardë lekë ose thënë ndryshe 40 milionë dollarë. 


“Panorama” ka siguruar një kopje të planit të veprimit që autoritetet shqiptare kanë dërguar në KE për aprovim, përkatësisht në datën 2 korrik të këtij viti, pra rreth një javë përpara prezantimit të draftit dhe konsultimit të tij në publik. 

Faksimile e letrës së qeverisë për Këshillin e Europës

Përmes këtij plani, shprehet angazhimi për kompensimin në masën 100% të tokës së konfiskuar sipas vlerës së tregut të përllogaritur me zërin kadastral, që prona ka pasur në kohën e shpronësimit. 

FONDI 
Në planin e veprimit nënvizohet se ligji i ri do të shfuqizojë atë aktual. Nëpërmjet tij, synohet që në harkun e 10 viteve të ketë përfunduar kompensimi i plotë i pronarëve. 

“Procesi i pagesës për të gjitha vendimet që janë njohur për të drejtën e kompensimit duhet të përfundojnë brenda 10 viteve nga momenti që ka hyrë në fuqi ligji”, saktësohet në planin e veprimit “Manushaqe Puto dhe të tjerë kundër Shqipërisë”. 

Për ta bërë të mundur këtë, Ministria e Financës “detyrohet” të alokojë jo më pak se 5 miliardë lekë në vit, pra rreth 40 milionë USD. Ndarja e këtyre parave do të bëhet me këste duke respektuar rendin kronologjik të vendimeve që janë të formës përfundimtare. 

Pas miratimit të ligjit të ri, Agjencia e Pronave do të ndërtojë regjistrin elektronik, për t’u dhënë mundësi pronarëve që të bëjnë plotësimin e dosjeve që kanë mangësi. Qytetarët do të kenë 6 muaj afat për depozitimin e dokumenteve. Pas kësaj do të nisë derdhja e parave në bankë për secilin prej pronarëve.

FORMULA
Në planin e veprimit, qeveria nuk e fsheh se me këtë ligj toka e konfiskuar nuk do të çmohet me të njëjtën mënyrë sikundër vlerësohet nga gjykatat në vend apo në Gjykatën Europiane. Aty sqarohet se për të gjitha vendimet e formës së prerë do të bëhet një rivlerësim i sipërfaqes së shpronësuar. Sipërfaqja e tokës do të llogaritet me çmim tregu, pra me vlerën që ka sot, por zëri kadastral nuk do të jetë ky aktual, por ai që ka pasur prona në momentin e konfiskimit. Kjo e ul ndjeshëm masën e përfitimit për pronarët. 

VENDIMET 
Projektligji për trajtimin e pronës dhe përfundimin e procesit të kompensimit, përpara diskutimit me grupet e interesit dhe miratimit në qeveri, ka marrë bekimin nga Këshilli i Europës. Vendimet e marra nga Gjykata e Strasburgut i kanë kushtuar jo pak shtetit shqiptar. Faturat tejet të kripura që kanë ardhur nga kjo gjykatë për disa nga çështjet e shqyrtuara, e kanë vënë në pozita qeverinë për gjetjen e një mekanizmi të brendshëm që do t’i japë zgjidhje përfundimtare problemit të pronave. 

Në mënyrë të përsëritur, Gjykata Europiane e të Drejtave të Njeriut u ka bërë thirrje autoriteteve shqiptare që të prezantojnë një zgjidhje efektive kompensimi në nivel të brendshëm. Kjo vihet në dukje edhe në planin e veprimit “Manushaqe Puto dhe të tjerë kundër Shqipërisë”. Ligji i ri i pronave është parë me pozitivitet nga Këshilli i Europës. Kujtojmë që para dy vitesh, plani i veprimit që qeveria paraqiti u hodh poshtë, dhe gjykata vijoi me vendimmarrjet në dëm të shtetit shqiptar.

Ky zë u postua te Uncategorized nga defendingproperty. Faqeruani permalidhjen.

Rreth defendingproperty

Përmes www.defendingproperty.com shoqatat "Pronësi me drejtësi" dhe "Bregdeti" synojnë të sensibilizojnë shoqërinë civile shqiptare dhe ndërkombëtare dhe donatorët e miqtë e Shqipërisë mbi problemin e pronave dhe kërkesat tona për zgjidhjen e tij: kthim i menjëhershëm i pronave të konfiskuara nga komunizmi pronarëve të ligjshëm dhe mirëadministrim i të drejtave të pronësisë. Kthimi i pronave dhe respektimi i të drejtës themelore të pronësisë private janë nga premtimet kryesore të shtetit të ri demokratik shqiptar të fillimit të '90. Deri më sot ky angazhim nuk është realizuar. Përkundrazi, politikanët e të dyja anëve kanë abuzuar me pronat dhe i kanë përdorur si burim pasurimi personal ose klanor, ndër të tjera për të siguruar vota. Zgjidhja e këtij problemi 20 vjeçar kondicionohet nga funksionimin korrekt i shtetit ligjor dhe mposhtja e korrupsionit; zgjidhja do t'i hapë rrugën investimeve serioze dhe është një nga kushtet kryesore për integrim evropian. Me qindra raste janë dërguar para Gjykatës Europiane të të Drejtave Njerëzore dhe Gjykatave shqiptare. Në sit do të gjeni dokumentet tona kryesore si dhe KËRKESAT TONA URGJENTE PËR AUTORITETET SHQIPTARE https://defendingproperty.com/our-position/shqip/

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s