Legalizimet, dy mënyra për të shmangur mbivendosjet

Gazeta Shqiptare 15 Mars 2015


Nga: Ornela ManjaniProcesi i legalizimit të ndërtimeve pa leje has një “ngërç” në fazën kur kryhet përballja e vetëdeklarimit, me projektin e ndërtesës dhe koordinatat e pronës nga njëra anë, dhe me hartën që është në zyrat e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme në anën tjetër. Për të njëjtën sipërfaqe prone, në shumë raste ekzistojnë dy pronarë, ku një palë është në proces legalizimi dhe pala tjetër ka titullin e pronësisë. Për zgjidhjen e këtij “ngërçi” ALUIZNI ka dy procedura.

Zgjidhjet

E para, punonjësit e zyrave të ALUIZNI-t verifikojnë hartën para se të japin lejen e legalizimit, dhe e dyta, për rastet e paidentifikuara nga procedura e mësipërme, ndërtuesit që ndodhet në proces legalizimi i vihet në dispozicion një topograf për saktësimin e sipërfaqes në terren. Burime zyrtare nga ALUIZNI bëjnë të ditur se probleme të mbivendosjes së pronës janë hasur në shumë raste, por kjo vjen për shkak se, personat që kanë ndërtuar pa leje, nuk kanë të sakta koordinatat e pronës që kanë në proces legalizimi. Sipas të njëjtave burime mësohet se, në rastet e mbivendosjes kur është miratuar leja, ALUIZNI vë në dispozicion të dosjes me probleme një topograf, i cili kryen matjet në terren dhe korrigjon koordinatat në planin e objektit që ndodhet në proces. Pas korrigjimit kryhet përputhja e hartës së Zyrës së Regjistrimit të Pasurive me plan-vendosjen e objektit në terren. Ndërsa në rastet kur nuk arrihet të përputhet harta me planin në terren, prioritet merr pronari që është në proces legalizimi, ndërsa pronari që njihet si i tillë nga Hipoteka, kalon për kompensim.

Mbivendosja

Pronarët që kanë ndërtuar pa leje dhe që në momentin që kanë kryer vetëdeklarimin nuk janë njohur me hartën e rinovuar në zyrat e Hipotekës, është shkaku kryesor i mbivendosjes së pronave që janë në proces legalizimi.

Verifikimi

Sipas legjislacionit në fuqi, procesi i legalizimeve të ndërtimeve pa leje varet nga Zyra e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme. ALUIZNI kërkon nga Hipoteka të dhëna mbi statusin juridik të pronave që janë objekt shqyrtimi të zyrave rajonale. Pasi Hipoteka i kthen përgjigje ALUIZNI-t, ky i fundit përgatit lejen e legalizimit. Pas shpërndarjes së lejes dhe shlyerjes së faturave për pronën mbi të cilën është ndërtuar, poseduesi i lejes i drejtohet Hipotekës për regjistrimin e pronës. Sipas legjislacionit në fuqi, ekziston një qarkore e brendshme ku përcaktohen procedurat për dhënien e përgjigjes për statusin e pronës për legalizim. Kjo procedurë, sipas ligjit, zgjat tri ditë.

Kompensimi i pronarëve

Në rastet kur prona që legalizohet ka një pronar, ligji parashikon kompensimin e tij. Legalizimi mbi sipërfaqet takuese pronë private që preken nga ndërtimet pa leje kur parcela ndërtimore e objektit pa leje është e regjistruar në Zyrën e Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, në emër të subjekteve pronarë joposedues të ndërtimit, masa dhe vlera e kompensimit mbi sipërfaqet takuese pronë private që preken nga objekti miratohet me vendim të Këshillit të Ministrave. Ndërsa në rastet kur parcela ndërtimore, objekt kompensimi, ka kaluar në pronësi të njësive të qeverisjes vendore, sipas ligjit nr. 8744, datë 22.2.2001, “Për transferimin e pronave të paluajtshme publike të shtetit në njësitë e qeverisjes vendore”, të ndryshuar, ALUIZNI, përpara se të kryejë procedurat e kalimit të pronësisë dhe kompensimit, duhet të kërkojë miratimin e njësisë së qeverisjes vendore përkatëse. Për efekt të përllogaritjes së masës së kompensimit, sipërfaqja trajtohet si truall dhe çmimi përcaktohet në bazë të vlerës së pronës të miratuar me vendim të Këshillit të Ministrave. Shpërndarja e fondit të kompensimit kryhet në përputhje me ligjin nr. 10 239, datë 25.2.2010, “Për krijimin e fondit special të kompensimit të pronave”, të ndryshuar”.

 

Ky zë u postua te Albanian Authorities, Posts in Shqip dhe u etiketua si , nga defendingproperty. Faqeruani permalidhjen.

Rreth defendingproperty

Përmes www.defendingproperty.com shoqatat "Pronësi me drejtësi" dhe "Bregdeti" synojnë të sensibilizojnë shoqërinë civile shqiptare dhe ndërkombëtare dhe donatorët e miqtë e Shqipërisë mbi problemin e pronave dhe kërkesat tona për zgjidhjen e tij: kthim i menjëhershëm i pronave të konfiskuara nga komunizmi pronarëve të ligjshëm dhe mirëadministrim i të drejtave të pronësisë. Kthimi i pronave dhe respektimi i të drejtës themelore të pronësisë private janë nga premtimet kryesore të shtetit të ri demokratik shqiptar të fillimit të '90. Deri më sot ky angazhim nuk është realizuar. Përkundrazi, politikanët e të dyja anëve kanë abuzuar me pronat dhe i kanë përdorur si burim pasurimi personal ose klanor, ndër të tjera për të siguruar vota. Zgjidhja e këtij problemi 20 vjeçar kondicionohet nga funksionimin korrekt i shtetit ligjor dhe mposhtja e korrupsionit; zgjidhja do t'i hapë rrugën investimeve serioze dhe është një nga kushtet kryesore për integrim evropian. Me qindra raste janë dërguar para Gjykatës Europiane të të Drejtave Njerëzore dhe Gjykatave shqiptare. Në sit do të gjeni dokumentet tona kryesore si dhe KËRKESAT TONA URGJENTE PËR AUTORITETET SHQIPTARE https://defendingproperty.com/our-position/shqip/

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s