Shteti i paguan pronarëve mbi 2 milionë euro

Vendimi/ Ekzekutohen vendimet e Gjykatës së Strasburgut për çështjet Themeli, Tushaj, Delvina dhe Manushaqe Puto e të tjerë kundër Shqipërisë

Qeveria shqiptare do t’i paguajë mbi 2 milionë euro pronarëve. Kjo është fatura financiare për 4 nga çështjet e pronarëve që i janë drejtuar gjykatës së Strasburgut, ndërkohë që, Strasburgu pret qershorin për të zbardhur vendimin për 83 çështje të tjera dhe fatura financiare do të jetë shumë më e shtrenjtë, ndoshta dhe e papërballueshme për shtetin shqiptar dhe për taksapaguesit shqiptarë. Ndërsa ekzekutimi i menjëhershëm i vendimeve të Strasburgut nuk do të shtonte faturën, pasi çdo ditë e kaluar rëndon shtetin shqiptar me një taksë për vonesën. Nëse shteti shqiptar nuk zgjidh një herë e mirë problemin e pronës në zbatim të Kushtetutës, atëherë pronarët do të zbarkojnë në Strasburg dhe taksapaguesit shqiptar do të paguajnë për papërgjegjshmërinë dhe hajdutërinë e institucioneve shtetërore.

Vendimet

Janë zbardhur në Fletoren Zyrtare vendimet e qeverisë në lidhje me ekzekutimet e vendimeve të Gjykatës së Strasburgut për çështjet Themeli, Tushaj, Delvina dhe Manushaqe Puto e të tjerë kundër Shqipërisë. Shuma e përcaktuar si detyrim ndaj pronarëve sipas vendimeve konvertohen në lekë, në bazë të kursit të këmbimit të bankës ku është depozituar shuma në datën e kryerjes së pagesës. Pagesa e shumës së depozituar, në favor të ankuesve bëhet nga Ministria e Financave, pas paraqitjes së të gjithë dokumentacionit ligjor të nevojshëm për kryerjen e pagesave nga buxheti i shtetit. Afati i zbatimit të këtij vendimi është pagesa në transhin e parë të pagesës së detyrimeve të prapambetura, mbështetur në strategjinë për parandalimin dhe shlyerjen e detyrimeve të prapambetura.

Vendimi Nr. 168

Me propozimin e ministrit të Drejtësisë, Këshilli i Ministrave vendosi:

1. Ekzekutimin e vendimit të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, datë 15.1.2013, për çështjen nr. 63756/09, “Themeli kundër Shqipёrisё ”, në shumën 3 900 (tre mijë e nëntëqind) euro, si dhe pagesën e tatimit mbi të ardhurat për dëmshpërblimin.

Vendimi Nr. 170

Me propozimin e ministrit të Drejtësisë, Këshilli i Ministrave vendosi:

Ekzekutimin e vendimit të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, datë 15.1.2013, për çështjen nr. 13620/10, “Tushaj kundër Shqipёrisё”, në shumën 1 300 (një mijë e treqind) euro, plus edhe çdo taksë që mund të jetë e tatueshme në lidhje me dëmin moral, shumën prej 500 (pesëqind) eurosh, si dhe pagesën e tatimit mbi të ardhurat për kostot dhe shpenzimet. Vlera në total e detyrimit është 1 800 (një mijë e tetëqind) euro.

Vendimi Nr. 172

Me propozimin e ministrit të Drejtësisë, Këshilli i Ministrave vendosi:

Ekzekutimin e vendimit të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, datë 15.1.2013, për çështjen nr. 49109/06, “Delvina kundër Shqipёrisё”, në shumën 2 022 900 (dy milionë e njëzet e dy mijë e nëntëqind) euro, si dhe pagesën e tatimit mbi të ardhurat për dëmshpërblimin.

Vendimi Nr. 180

Me propozimin e ministrit të Drejtësisë, Këshilli i Ministrave vendosi:

Ekzekutimin e vendimit të Gjykatës Evropiane për të Drejtat e Njeriut, datë 31.7.2012, për ankimet nr. 604/07, nr. 43628/07 dhe nr. 46684/07, “Manushaqe Puto dhe të tjerë kundër Shqipërisë”, për pjesën e mbetur të detyrimit. Vlera e mbetur e detyrimit, e përcaktuar në pikën 1 të këtij vendimi, konvertohet në lekë, në bazë të kursit të këmbimit të bankës ku është depozituar shuma në datën e kryerjes së pagesës.


 

Copyright © 2012 Gazeta Telegraf. All rights reserved.

Ky zë u postua te Albanian Authorities, European Court of Human Rights, Posts in Shqip dhe u etiketua si , nga defendingproperty. Faqeruani permalidhjen.

Rreth defendingproperty

Përmes www.defendingproperty.com shoqatat "Pronësi me drejtësi" dhe "Bregdeti" synojnë të sensibilizojnë shoqërinë civile shqiptare dhe ndërkombëtare dhe donatorët e miqtë e Shqipërisë mbi problemin e pronave dhe kërkesat tona për zgjidhjen e tij: kthim i menjëhershëm i pronave të konfiskuara nga komunizmi pronarëve të ligjshëm dhe mirëadministrim i të drejtave të pronësisë. Kthimi i pronave dhe respektimi i të drejtës themelore të pronësisë private janë nga premtimet kryesore të shtetit të ri demokratik shqiptar të fillimit të '90. Deri më sot ky angazhim nuk është realizuar. Përkundrazi, politikanët e të dyja anëve kanë abuzuar me pronat dhe i kanë përdorur si burim pasurimi personal ose klanor, ndër të tjera për të siguruar vota. Zgjidhja e këtij problemi 20 vjeçar kondicionohet nga funksionimin korrekt i shtetit ligjor dhe mposhtja e korrupsionit; zgjidhja do t'i hapë rrugën investimeve serioze dhe është një nga kushtet kryesore për integrim evropian. Me qindra raste janë dërguar para Gjykatës Europiane të të Drejtave Njerëzore dhe Gjykatave shqiptare. Në sit do të gjeni dokumentet tona kryesore si dhe KËRKESAT TONA URGJENTE PËR AUTORITETET SHQIPTARE https://defendingproperty.com/our-position/shqip/

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s