Shteti hesht para mosnjohjes dhe regjistrimit e titujve të pronësisë për tokën e bregdetit

Botuar në Gazetën Telegraf nga Klara CAUSHI më 01/04/2014

Shoqata Bregdeti i bën thirrje instancave më të larta shtetërore të heqin dorë nga praktikat e mosveprimit

Shoqata “Bregdeti” u bën thirrje përsëri pushtetarëve shqiptarë që të ushtrojnë tërë autoritetin dhe përgjegjësitë që u është dhënë nga Kushtetuta dhe kuadri ligjor në fuqi për të ndaluar veprimet e paligjshme të Bashkisë Himarë, të Këshillit të Qarkut Vlorë, të ZRPP të Qarkut Vlorë, që po tjetërsojnë të drejtat e pronësisë mbi token të pronareve të ligjshëm, mbështetur në dokumente të paligjshëm, të denoncuara nga kjo shoqatë. Në thirrjen e saj, ajo i drejtohet Kryeministrit, Kryetarit të Komisionit Qeveritar të Tokës, Ministrit të Drejtësisë, Prefektit të Qarkut Vlorë, Kryeregjistruesit të ZRPP, Regjistruesit të ZRPP të Qarkut Vlorë, Kryetarit të Këshillit të Qarkut Vlorë, Prokurorit të Përgjithshëm dhe Avokatit të Popullit. Ndër të tjera, kjo shoqata i kërkon Prefektit të Qarkut Vlore të aktivizojë Komisionin Vendor të qarkut Vlorë, për Verifikimin e Vlefshmërisë Ligjore të Titujve të Pronësisë mbi Tokën, që deri më sot me mos veprimin e tij ka lejuar dhe ka stimuluar abuzimet skandaloze dhe shkeljet flagrante të legjislacionit në fuqi të institucioneve përgjegjëse për njohjen dhe regjistrimin e titujve të pronësisë mbi tokën.

“Shoqata “Bregdeti” dhe komuniteti i pronareve të ligjshëm të krahinës tonë, u bëjnë thirrje institucioneve të shtetit shqiptar të heqin dorë nga praktikat e mos veprimit ndaj shkeljeve të Ligjit, të cilat janë pasuar gjatë këtyre 15 vjetëve të fundit me legalizimin e veprimeve të paligjshme të një grupi njerëzish në dëm të interesave të pjesës tjetër të shoqërisë”,-thuhet ndër të tjera në deklaratë. Po ashtu, kjo shoqatë i drejtohet Ambasadës Amerikane në Tiranë, Delegacionit të Bashkimit Europian në Tiranë, Prezencës së OSBE, Komisionit Europian,  Këshillit të Europës, që të kërkojnë nga Qeveria dhe institucionet Shqiptare zbatimin e detyrimeve Kushtetuese dhe kuadrit ligjor në fuqi për të drejtën e pronësisë mbi tokën, si një nga të drejtat themelore të njeriut.

Dokumentet e paligjshme

Dokumentet e lëshuara nga komisionet e ngritura nga Ligji 7501, dt. 19.07.1991 në krahinën e Himarës janë të paligjshme për shkak se:

•Nuk është respektuar kriteri ligjor i barazisë së sipërfaqes së tokës bujqësore për banor.

•Nuk është respektuar kriteri ligjor i pajisjes me tokë të vetëm banorëve që kanë qenë të regjistruar në gjendjen civile të Bashkisë Himare deri më 1 Gusht 1991.

•Janë shpërndarë nga komisionet, në kundërshtim me Ligjin 7501, dt. 19.07.1991, edhe 80 hektar kullota, përveç fondit Tokë Bujqësore të kooperativave përkatëse të përcaktuar sipas gjendjes me 1 Gusht 1991;

•Dokumentet (formularët 6) e lëshuara nga komisionet për 1871 familje janë pa firme ose pa vulë.

Kërkesa

 Duke vlerësuar rëndësinë jetike të zgjidhjes së qëndrueshme dhe ligjore të së drejtës së pronësisë mbi Tokën, shoqata “Bregdeti” dhe komuniteti i pronareve të ligjshëm dhe trashëgimtarëve të tyre kërkon:

1- Të ndalohen veprimet dhe aktet administrative të institucioneve shtetërore përgjegjëse, që po shkelin haptazi të drejtën themelore të pronësisë mbi Token të pronareve të ligjshëm dhe që bien ndesh me detyrimet Kushtetuese

2- Të fillojë dhe të kryhet sa më parë nga Komisioni Vendor i Qarkut Vlorë verifikimi i vlefshmërisë ligjore të krijimit të titujve të pronësisë mbi tokën për të gjithë Bashkinë Himarë dhe Komunën Lukovë.

3- Të publikohen rezultatet e veprimtarisë së Komisionit Vendor të Qarkut Vlorë dhe vendimi përkatës i Komisionit Qeveritar të Tokës


Copyright © 2012 Gazeta Telegraf. All rights reserved.

 

Ky zë u postua te Albanian Authorities, European Court of Human Rights, European Integration, International Organisations (OSCE, World Bank), Posts in Shqip dhe u etiketua si , , nga defendingproperty. Faqeruani permalidhjen.

Rreth defendingproperty

Përmes www.defendingproperty.com shoqatat "Pronësi me drejtësi" dhe "Bregdeti" synojnë të sensibilizojnë shoqërinë civile shqiptare dhe ndërkombëtare dhe donatorët e miqtë e Shqipërisë mbi problemin e pronave dhe kërkesat tona për zgjidhjen e tij: kthim i menjëhershëm i pronave të konfiskuara nga komunizmi pronarëve të ligjshëm dhe mirëadministrim i të drejtave të pronësisë. Kthimi i pronave dhe respektimi i të drejtës themelore të pronësisë private janë nga premtimet kryesore të shtetit të ri demokratik shqiptar të fillimit të '90. Deri më sot ky angazhim nuk është realizuar. Përkundrazi, politikanët e të dyja anëve kanë abuzuar me pronat dhe i kanë përdorur si burim pasurimi personal ose klanor, ndër të tjera për të siguruar vota. Zgjidhja e këtij problemi 20 vjeçar kondicionohet nga funksionimin korrekt i shtetit ligjor dhe mposhtja e korrupsionit; zgjidhja do t'i hapë rrugën investimeve serioze dhe është një nga kushtet kryesore për integrim evropian. Me qindra raste janë dërguar para Gjykatës Europiane të të Drejtave Njerëzore dhe Gjykatave shqiptare. Në sit do të gjeni dokumentet tona kryesore si dhe KËRKESAT TONA URGJENTE PËR AUTORITETET SHQIPTARE https://defendingproperty.com/our-position/shqip/

4 mendime mbi “Shteti hesht para mosnjohjes dhe regjistrimit e titujve të pronësisë për tokën e bregdetit

  1. PRONARI LEGJITIM on Prill 2, 2014 te 2:10 pm tha:

    Kush eshte kjo, Shoqata Bregdeti qe kerkon pronat e trasheguara, apo ajo pjese e vogel e Bregdetasve qe kerkojne te ligjerojne pronat qe tenton tu fali shteti me 7501 ?. Zoterinj pronare legjitim qe pronen e trashegoni: Verifikimi i titujve te pronesise eshte nje mashtrim i trashe qe ben shteti per te mos ja kthyer pronen te zotit. Nga kjo mos shpresoni, por mendoni se cfare duhet te beni, qe te arrini e te merrni pronat tuaja. Mos kerkoni lemoshe disa metra qe mund te jene dhene teper gjate ndarjes se tokes qe qeveria do tju a jape sa per sadaka,por Shikoni se cfare bejne popujt e tjere ne mbrojtje te te drejtave te tyre e ashtu beni edhe ju.

  2. Kush eshte kjo Shoqata Bregdeti qe kerkon pronat e trasheguara apo ajo pjese e vogel e Bregdetasve qe kerkojne te ligjerojne pronat qe tenton tu fali shteti me 7501 ?. Zoterinj pronare legjitim, qe pronen e trashegoni: Verifikimi i titujve te pronesise eshte nje mashtrim i trashe qe ben shteti per te mos ja kthyer pronen te zotit. Nga kjo mos shpresoni, por mendoni se cfare duhet te beni, qe deri tani nuk e keni bere, qe te arrini e te merrni pronat tuaja. Shikoni se cfare bejne popujt e tjere ne mbrojtje te te drejtave te tyre e ashtu beni edhe ju.

  3. pse ju ka mbetur ora tek komisioni i verifikimit te titujve te pronesise, kur ai komision i ngritur me ligj prej vitit 2008 e deri sot nuk ka bere asnje verifikim. Por edhe sikur ai komision te te filloje te beje ndonje verifikim , ai i permbahet ligjit 7501 dhe jo kushtetutes. Mos valle doni edhe ju te thoni qe fshataret te gezojne tokat qe ju fali ligji 7501 ?????????

Lini një Përgjigje

Plotësoni më poshtë të dhënat tuaja ose klikoni mbi një nga ikonat për hyrje:

Stema e WordPress.com-it

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj WordPress.com. Dilni /  Ndryshoje )

Foto Facebook-u

Po komentoni duke përdorur llogarinë tuaj Facebook. Dilni /  Ndryshoje )

Po lidhet me %s